3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Machete
En tidligere politimand hyres til at myrde en racistisk senator, men der er andet og mere mellem linjerne, og det kan blive livsfarligt.
GLIMRENDE HÆSLIGT

Sammenhængende film:
Machete (2010)
Machete Kills (2013)

Dårlig smag, sexede brystbomber, halshugninger på samlebånd: Robert Rordriguez' kitschede actionfilm er et udstyrsstykke udi overdrivelsens kunst, og dét er en underholdende affære!

Filmens stil er en art hyldest til fortidens (særligt 70'ernes) actionfilm af ofte middelmådigt til ringe niveau. Rodriguez ynder fx at foretage synligt primitive klip i forbindelse med de mange blodige massakrer.

Flere lag
Der er således flere lag at lade sig underholde af: filmens egentlige fremdrift, det "historiske" filter, de bevidste overdrivelser. Det er højtbelagt energisk, sat ind i en kvik og dybt selvironisk reference- og klichékulisse.

Den tidligere professionelle politimand Machette Cortez bliver af gustne bagmænd med urent mel i posen hyret til at skyde en racistisk senator.

Der er ikke noget at gøre: Machete må eksekvere ordren, men i den hektiske proces går flere ting galt, og snart ser eksbetjenten sig selv som ufrivilligt midtpunkt i et større blodbad.

Ad overdrivelsernes overdrev
Når nu det endelig skal være, kan man ligeså godt gå planken ud ad overdrivelsernes overdrev, og Rodriguez har virkelig godt fat om den sprælske, spradebasse-uregerlige fortælling.

Filmen er jo forudprogrammet "dårlig". Den giver sig helt og aldeles ud for at være den kitsch og hyldest til fortidens "synder", som den er. Derfor er det på underlig vis kun beundringsværdigt, hvis skuespillet ikke er fremragende. I denne kontekst bliver fx både Danny Trejo og Steven Seagal helt fascinerende!

Bulder & brag
Der er rigeligt med bulder og brag undervejs. Det er ikke en film, der træder varsomt. En konstant bagvedliggende up beat-musik holder dampen oppe; men behageligt dæmpet og dermed aldrig kvælende.

Nogle af den outrerede humor tangerer næsten de vanvittige komedier, som fx Hot Shots!-filmene, og det bidrager alt sammen til filmens svulstige sammensurium af farverigdom, hittepåsomhed og ironisk distance.

I mindre roller er særligt Robert De Niro og Don Johnson interessant castet.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Machete

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2010, USA, Action, 105 min
Dansk titel: Machete
Instr: Ethan Maniquis, Robert Rodriguez Prod: Elizabeth Avellan, Robert Rodriguez, Rick Schwartz  Manus: Robert Rodriguez, Álvaro Rodriguez  Foto: Jimmy Lindsey  Klip: Rebecca Rodriguez, Robert Rodriguez  Mus: Chingon  
Medvirkende:
Danny Trejo (Machete Cortez)
Robert De Niro (Senator John McLaughlin)
Jessica Alba (Sartana)
Steven Seagal (Rogelio Torrez)
Jeff Fahey (Michael Booth)
Don Johnson (Von Jackson)
Lindsay Lohan (April)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.