3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Thirteen
To 13-årige piger kører sololøb med stoffer, sex og tyveri - og det må næsten ende galt.
STÆRKT TEENAGER-DRAMA
Pubertetsbørn - og i særdeleshed piger - har ry for at være nogle skrækkeligt uomgængelige størrelser ind imellem, og det bliver der sat en tyk streg under i Catherine Hardwickes film, "Thirteen".

En alvorlig film
Ikke fordi der bliver taget let på emnet, dette er en alvorlig film: Den 13-årige, Tracy, bor sammen med sin mor, Melanie, og er en stille og rolig pige, der har godt styr på skolen og et par gode veninder.

Ud på overdrevet
En dag støder Tracy ind i skolens hotte pige, Evie, og det bliver begyndelsen til en lang rus, der kommer længere og længere ud, hvor pigerne er næsten konstant påvirkede af stoffer, stjæler tøj i de dyre tøjforretninger, har heftig sex med de seje drenge og får lavet piercinger på steder, som mor bestemt ikke ville bryde sig om.

Skræmmende afsløring
Melanie ser til fra sidelinjen, men det går ikke op for hende, hvor langt hendes datter er nået ud i stofmisbruget. Afsløringen bliver ganske skræmmende.

"Thirteen" giver et råt og rystende billede af moderne purunge pigers stræben efter at være voksne, sexede og uimodståelige.

Lige til grænsen
Filmen er barsk og går nogle steder lige til grænsen. Skildringen af pigernes fuldstændigt hovedløse færd mod afgrunden fænger fuldstændig takket være de mageløse unge skuespillere og den kvindelige instruktørs mærkbare indsigt.

Moderne & medrivende
Stilen er moderne, ung og medrivende. Historien kræver også et filmisk univers, der kan leve op til de utallige trips og vanvittige indfald for at begivenhederne forekommer troværdige.

Troværdighed et nøgleord
Troværdighed er netop et nøgleord igennem hele filmen, der i alle aspekter fra start til slut udstråler ægthed og oprigtighed omkring sit emne.

Noget der i særdeleshed kommer til udtryk igennem de mageløse skuespillerpræstationer fra især Evan Rachel Wood og Holly Hunter.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Thirteen

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2003, USA, Drama, 96 min
Dansk titel: Thirteen
Instr: Catherine Hardwicke Prod: Jeffrey Levy-Hinte, Michael London  Manus: Catherine Hardwicke, Nikki Reed  Foto: Elliot Davis  Klip: Nancy Richardson  Mus: Mark Mothersbaugh, Brian Zarate  
Medvirkende:
Evan Rachel Wood (Tracy Louise Freeland)
Nikki Reed (Evie Zamora)
Holly Hunter (Melanie Freeland)
Jeremy Sisto (Brady)
Brady Corbet (Mason Freeland)
Deborah Kara Unger (Brooke LaLaine)
Kip Pardue (Luke)
D.W. Moffett (Travis)
Priser:
AAN, Bedste birolleskuespillerinde (Hunter)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.