Death on the Nile (1978)

  Alle mistænkes om bord på en damper for at have begået et mord.


  MISTÆNKT!

  Ganske underholdende Agathe Christie-film, instrueret af John Guillermin og fyldt med stjernenavne i hovedrollerne.

  Enormt persongalleri
  Der er, typisk for Christie, nok af personer at holde styr på, og henimod slutningen, når den belgiske detektiv Hercule Poirot skal forklare alle tiltalte, hvem der er den skyldige, kan det være svært helt at følge med.

  Alle mistænkes
  Men det er så absolut sjovt selv at skulle lege detektiv, og man kan da også være heldig at finde frem til morderen. Man ved jo efterhånden, at det er den, man mindst af alle mistænker, der er den skyldige.

  Fin struktur
  "Death on the Nile" lykkes fint i sin fortællestruktur, således at alle gentagelser af temaet ikke forekommer ulidelige. Hver gang detektiven mistænker en ny på prammen, og næsten alle i forvejen er mistænkt, ser man, hvorledes han/hun kunne have myrdet. Fin teknik!

  Flot teknisk gennemarbejdet
  Det er et stort plus, at så mange scener er filmet on location. I det hele taget en flot teknisk gennemarbejdet film med smukke indstillinger og gode klip. Nino Rotas musik er dog en kende for larmende og passer ikke helt ind i billedet.

  Elegante kostumer
  Det er meget fascinerende at se damernes "klovne-kostumer" med styrthjelmsformede hovedbeklædninger og sirligt dekorerede kjoler, samt herrernes elegante jakkesæt og Poirots safarilignende dragt med en lille flue-kost.
   

  Vidunderligt spil

  Filmen vandt således også en Oscar for bedste kostumer. Skuespillet er vidunderligt hele vejen igennem. Damernes fine manerer kombineres med bitterhed og irritation, vrede tjenestepiger og en meget positiv indisk pramkaptajn. Herudover morer man sig over detektivernes stive, afventende akkuratesse og mordernes iskolde uskyldighedsspil.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  1978, Storbritannien, Krimi, Mystik, Drama, 133 min.

  Dansk titel: Døden på Nilen
  Instr: John Guillermin Prod: John Brabourne, Richard Goodwin Manus: Anthony Shaffer Baseret på: roman af Agatha Christie Foto: Jack Cardiff Klip: Malcolm Cooke Mus: Nino Rota
  Priser
  • AA - Bedste kostumedesign
  • GG-N - Bedste udenlandske film