Torneranno i prati (2014)

  En gruppe italienske soldater gemmer sig i skyttegravene under 1. verdenskrig i evig frygt for at blive sprængt i stumper og stykker af fjendes artilleri.


  HEMMELIGHEDSFULDT

  Veteraninstruktør Ermanno Olmi serverer her en særpræget smuk men også temmelig teatralsk lille film om soldaterkvaler i skyttegravene under 1. verdenskrig.

  Hysterisk flot
  Filmen åbner med hysterisk flotte billeder af sneklædte bjerglandskaber i stærkt filtreret aftenlys. I det fjerne høres fjendens artillerier, og snart er vi krøbet med ned i skyttegraven, hvor en gruppe italienske soldater afventer situationen.

  Fjenden og hermed frygten rykker nærmere, og mændene gør status og selvransager i krogene – før det er for sent.

  Fortættet atmosfære
  Historiens fortættede atmosfære kan desværre ikke følge med billedsidens enestående magi. Begivenhederne under jorden er præget af en gammeldags og meget teatralsk fortællestil med fokus på den enkelte skæbne.

  Ikke under huden
  Men vi kommer slet ikke under huden, og man føler sig snydt for den oplagte psykologiske kryben i den umenneskelige afventen på dødbringende skyts.

  Eventyrligt smukt
  Nærbillederne af lidende mænd er ganske vist præget af høj kunstnerisk fortællelyst og fejler rent teknisk ikke noget. Men det er de helt igennem eventyrligt smukke naturbilleder og det velafbalancerede lydbillede uden underlægningsmusik, man husker filmen for.   Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2014, Italien, Krigsdrama, 80 min.

  Dansk titel: Greenery Will Bloom Again
  Instr: Ermanno Olmi Prod: Luigi Musini, Elisabetta Olmi Manus: Ermanno Olmi Foto: Fabio Olmi Klip: Paolo Cottignola Mus: Paolo Fresu