Thelma & Louise (1991)

  To handlekraftige kvinder har fået nok af deres forstokkede mænd og drager ud i landet. Men inden længe får de ændret rejsens karakter fra fest til flugt.


  FANTASTISK FREMDRIFT

  Ridley Scott har gjort det igen: Skabt en fantastisk, ultrafængende, anderledes og intelligent film! "Thelma & Louise" er nemlig meget mere end kvindeoprør og høj pistolføring.

  Studie i følelsesregistre
  Den er et intelligent studie i følelsesregistre; i hvor tæt op ad hinanden lykke og depression ligger. Den er desuden en fremragende road movie med sønderknusende smukt og præcist filmarbejde.

  De to veninder, Thelma og Louise, er begge trætte af deres mandlige "indslag" i tilværelsen, og de beslutter sig for at tage på en længere ferie sammen for at lægge mændene lidt på is. Ferien bliver dog ødelagt af en tragisk episode ved en natklub, og nu er pigerne på flugt fra politiet i stedet..

  En hyldest til livet
  Filmen er en hyldest til livet, selvom døden spiller en central rolle i historien: En smuk måde at beskrive dårlig samvittighed på. Filmens "humør" er evigt svingende, og det smitter i høj grad af på tilskueren.

  Fra varme og lykke til kulde og mørke. Enormt stemningsfuldt - underbygget af åndeløs smuk fotografering.

  Ingen af pigerne ved, hvilket ben de skal stå på, og det er flot fremstillet, hvorledes de tænker og handler efter instinkter, der bare dukker op. De bliver nødt til at omstille sig, og efterhånden begynder de at holde af deres nye tilværelse, fordi de ved, der ikke er noget at vende tilbage til..

  Flot skuespil
  Filmen er båret af virkelig flot skuespil, domineret af de kvindelige hovedroller, men de mandlige biroller husker vi lige så tydeligt, idet deres betydning er stor.

  Kult-slutning
  Slutningen er en kult-slutning, der understreger filmens intime "sjæl". Det er en mærkelig følelse, at man glædes ved denne slutning, der jo normalt ville opfattes som tragisk. Så tragisk at man ville græde.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1991, USA, Drama, Eventyr, Krimi, 125 min.

  Dansk titel: Thelma & Louise
  Instr: Ridley Scott Prod: Ridley Scott, Mimi Polk Manus: Callie Khouri Foto: Adrian Biddle Klip: Thom Noble Mus: Hans Zimmer
  Priser
  • AAN - Bedste Skuespillerinde (Davis)
  • AAN - Bedste Skuespillerinde (Sarandon)
  • AAN - Bedste Instruktør
  • AA - Bedste Originale Manuskript
  • AAN - Bedste Fotografering
  • AAN - Bedste Klipning
  • BD - Bedste ikke-europæiske film
  • GG - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Davis)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Sarandon)