The Veteran (2011)

  En ung soldat med erfaring fra krigen i Afghanistan havner hjemme i London i en egen indædt kamp mod en lokal forbryderbande.


  EN ENMANDSHÆR

  Ikke uden kvaliteter, men der er langt imellem dem. Sådan kan man opsummere Matthew Hopes intense thriller om krigstraumer, vold og bandekriminalitet i Londons hårdeste slumområder.

  Eks-Afghanistan-soldaten Robert Miller vender hjem til sin trøstesløse London-lejlighed uden de store ønsker andet end at vende tilbage til overfladen igen.

  Men snart havner han via gustne og udspekulerede kanaler i den kriminelle underverden, hvor han snart må tage sit eget endelige opgør mod en lokal forbryderbande.

  Storbystemninger
  Når filmen er bedst, dvæler den ved sine storbystemninger, der tegner trøstesløse konturer af beton, rastløshed og meningsløs vold. Her lykkes det Hope at skabe en flot og troværdig kulisse.

  Men filmen har også en fatal slagside mod det stadigt mere banale voldstema, der udpensles til det unødvendigt frastødende.

  Hjernedøde bandekriminelle
  Stadigt mere indsmurt i bang-bang, blod og hjernedøde bandekriminelle (der heller ikke er store skuespillere) forfalder filmen snart til det overdrevne og som sådan uinteressante.

  Toby Kebbell gør en god figur i den svært sammensatte rolle som soldaten, der mister besindelsen. Endnu en facet ved filmen, der hæver den et godt stykke over smertegrænsen.

  Brian Cox som spekulant
  I en mindre rolle som spekulant gør Brian Cox en rutinemæssigt god figur. Filmmusikken gør også en relativt god figur, da den ikke særligt ofte bliver direkte dominerende.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2011, Storbritannien, Action, Thriller, 98 min.

  Dansk titel: The Veteran
  Instr: Matthew Hope Prod: Kim Leggatt, Debbie Shuter Manus: Robert Henry Craft, Matthew Hope Foto: Philipp Blaubach Klip: Emma Gaffney Mus: Mark Delany
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation