Paradise Lost 2: Revelations (2000)

    To dokumentarister kigger igen på sagen, hvor tre teenagedrenge fængsledes på et spinkelt grundlag for tredobbelt mord.


    STADIG INGEN (RETSLIG) NÅDE

    Sammenhængende film:

    Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996)

    Paradise Lost 2: Revelations (2000)

    Paradise Lost 3: Purgatory (2011)

     

    Anden og midterste dokumentarfilm om "The Memphis Three" er også den svageste. Her kigger dokumentaristerne Joe Berlinger og Bruce Sinofsky endnu engang på den betændte sag, hvor tre teenagere midt i 90'erne havnede på livstid bag tremmer – den ene tilmed med en dødsdom – for et tredobbelt barnemord, de med stor sandsynlighed ikke havde begået.

     

    Ned i materien

    Her 4-5 år efter den oprindelige retssag dykkes der endnu mere ned i materien på de forhold – herunder meget tvivlsomme "beviser" – der meget vel kan have betydet tredobbelt justitsmord. Men dommeren, der også dømte i den oprindelige sag, vil under ingen omstændigheder give "drengene" en ny retssag.

     

    Stålsat urokkelige

    I kulissen samles en tiltagende stor gruppe entusiaster fra hele USA, der alle har det til fælles, at de tror, de tre dømte er uskyldige. I den anden ende af skalaen er de efterladte til de tre myrdede stålsat urokkelige i deres tro på, at de tre fængslede har fået som fortjent.

     

    Lidt populistisk

    "Paradise Lost 2" ejer slet ikke den oprindelige films æggende skarphed og minimalisme. Snarere lægges der lidt populistisk op til "4 år efter" uden at skele til dén unikke kvalitet og identitet, som den første film var fuldstændig hyldet ind i.

     

    Uigenkaldeligt bag tremmer

    Det fjerner ikke den grundlæggende interesse, der følger de tre fængsledes skæbner – især når de besøges i fængslet og endnu engang giver deres versioner på begivenhederne, der førte dem uigenkaldeligt bag tremmer.

     

    Undergraver ægtheden

    Det er skruet en hel del op for musikken ("evergreens" og instrumentale variationer af Metallica), hvilket i nogen grad undergraver ægtheden. I hvert fald var det bl.a. fraværet af musik, der gjorde den første film så elektrisk.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2000, USA, Dokumentar, Krimi, Biografi, Børn på film, Teenagere, Retssalsdrama, 130 min.

    Dansk titel: Paradise Lost 2: Revelations
    Instr: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky Prod: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky Foto: Robert Richman Klip: M. Watanabe Milmore Mus: Metallica
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation