3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Born on the Fourth of July
Efter at have kæmpet i Vietnam-krigen vender en såret soldat hjem til sin kernefamilie, der ikke kan håndtere hans psykiske sår.
FØDT PÅ AMERICANA-DAG
Oliver Stone vandt meget symptomatisk en Oscar for sin instruktion af denne film. En film, der til det yderste af fingerspidserne er så amerikansk, at det sætter sig i kroppen.

Kæmp for dit land
Det er historien om den gode, korrekte, håbefulde knægt Ron Kovic, der i sine unge dage beslutter sig for at han vil tjene i hæren. Et af hans hovedargumenter er et af de rigtig gode, som amerikanerne elsker: Han vil kæmpe for sit land! Han er nemlig amerikaner, så det vil noget!

Ærke-amerikansk
Det får vi på frygtindgydende amerikansk måde slået fast i filmens meget lange indledningssekvens. Her ser vi den unge Ron som "rigtig dreng". Han har de helt rigtige interesser: Baseball og kønne piger. Hans forældre sukrer i flæng om deres dejlige, rigtige søn, akkompagneret af John Williams' fedtede tema.

Rigtig mand i krig
Da Ron bliver lidt større, og altså har taget sin beslutning om at drage i krig i Vietnam, er det med applaus fra forældrene, omend mutter skjuler en tåre i forklædet.

Snart er vi for en kort bemærkning rykket i krig. Her skriger og slider Ron sig til et par kugler i brystet og dermed en lammelse for livet fra bæltestedet og nedefter.

Ingen krigshelt
Men han har kæmpet for sit land! Problemet (og filmens tema) er bare, at hjemme i USA er de meget utilfredse med Vietnam-krigen, så man vil ikke betragte Ron og kammesjukkerne som ægte krigshelte.

Her ligger Ron på et usselt hospital og får skiftet kateder i ny og næ. Hvad hjælper alle dekorationer og moraler om at kæmpe for sit land, når man ligger ensom i syden?

Omsider kommer Ron hjem i sin kørestol, men kun for at blive yderligere gusten og bitter. Selv hans lillebror tager kampen op mod den krig, som Ron så omhyggeligt forsvarer.

Grimme ord i hjemmet
For at afreagere lidt råber Ron "penis" i sit meget kristne hus, hvilket bringer mutter i noget, der ligner forargelsens koma. Fatter forsøger med patriotiske klap på ryggen at muntre sønnen lidt op, men lige meget hjælper det. Ron er fortabt, og han er virkelig langt nede.

Men så finder han en anden måde at få afreageret på, og så begynder man at ane lyset for enden af tunnellen.

Klistrede scener
Tom Cruise klarer skærene fint i den altdominerende hovedrolle. Men det mastodont-vamle manuskript dominerer i så høj en grad, at næsten alle scener bliver klistrede.

God mellemperiode
I en god mellemperiode, hvor det vamle er stillet lidt i bero, fornemmer man, hvilken god film, der er gået tabt i "Born on the Fourth of July". Potentialet gemmer sig ikke langt under overfladen.

Blandt skuespillerne er Rons mor uden tvivl værst, men faderen følger også pænt efter.

Vammel start
Filmens begyndelse minder i voldsom grad om slutningen på så mange mange dårlige amerikanske film. Det er da lidt alternativt at starte vamlest og så ebbe ud i noget mere relevant.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Born on the Fourth of July

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Født den fjerde juli
Instr: Oliver Stone Prod: Kitman Ho, Oliver Stone  Manus: Oliver Stone, Ron Kovic  Foto: Robert Richardson  Klip: David Brenner, Joe Hutshing  Mus: John Williams  
Medvirkende:
Tom Cruise (Ron Kovic)
Bryan Larkin (Young Ron)
Raymond J. Barry (Mr. Kovic)
Caroline Kava (Mrs. Kovic)
Josh Evans (Tommy Kovic)
Frank Whaley (Timmy)
Stephen Baldwin (Billy Vorsovich)
Tom Berenger (Recruiting Gunnery Sgt. Hayes)
Ed Lauter (Legion Commander)
William Baldwin (Platoon, Vietnam)
William Mapother (Platoon, Vietnam)
R.D. Call (Chaplain, Vietnam)
Bob Gunton (1st Doctor, Veteran's Hospital)
Jake Weber (Donna's Boyfriend)
Mike Starr (Man #1, Arthur's Bar)
Willem Dafoe (Charlie, Villa Dulce)
Tom Sizemore (Veteran, Villa Dulce)
Michael Wincott (Veteran, Villa Dulce)
Lili Taylor (Jamie Wilson, Georgia)
John C. McGinley (Official #1 Democratic Convention)
Elizabeth Hoffman (Passerby #1 Democratic Convention)
Daniel Baldwin (Veteran #1 Democartic Convention)
Priser:
AA, Bedste klipning
AA, Bedste instruktør
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste skuespiller (Cruise)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.