3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Westworld
I en fremtid kan man vælge en af tre western-fantasiverdener og selv optræde i en iscenesat fortid. Men kan man stole på robotterne?
SCIENCE-FICTION-WESTERN
Med en original humor blander instruktør og manuskriptforfatter, Michael Chrichton, to vidt forskellige filmgenrer sammen - western og science fiction.

Denne blanding lyder i sig selv tillokkende, og man kan glæde sig over, at man får fuld valuta for pengene i "Westworld", der på mange måder sprænger alle rammer.

Forlystelsespark for voksne
En ny form for forlystelsespark for voksne har fået stor succes i USA. De voksne strømmer til. Hér kan man vælge en af tre "verdener" - et præcist genskabt fortidsunivers serviceret af robotter.

Således vælger John Blane og Peter Martin "Det vilde Vesten"; en uges meget realistisk ophold i "Westworld".

Her er alt tilladt, skydevåbnene er ægte, mens de fleste folk i verdenen er robotter. Skydevåbnet er udstyret med en varmecensor, så almindelige mennesker ikke kan risikere at blive skudt udenfor saloonen.

Våde drengedrømme
De kolde robotter er programmeret til at tirre gæsterne. Om natten bliver de så repareret og kan allerede næste dag udfordre gæsterne til skudduel igen. Gæsterne finder Westworld ganske underholdende. At vandre rundt i de realistiske kulisser som en anden cowboy er at få drengedrømmene til at gå i opfyldelse.

Men pludselig en formiddag bryder hele Westworlds omfattende computersystem sammen, og robotterne begynder at handle uden at tøve.

Robotter går amok
Således bliver robotterne pludselig truende og myrder talrige gæster. Peter Martins tidligere "offer" skyder John Blane og jagter Peter over flere kilometer, helt tilbage til Westworlds hovedindgang.

"Westworld" balancerer hele tiden mellem western- og science fictiongenren. Det ene øjeblik er vi tilbage i 1800-tallets vilde vesten, det næste bag kulisserne i programmeringsrummet med flimrende dataskærme og stressede kittelklædte eksperter.

Overbevisende effekter
Når eksperterne reparerer robotterne, blottes opfindsomme alternativer til menneskets organer. Det er gode og overbevisende visuelle effekter.

Efterfulgt i 1976 af "Futureworld", instrueret af Richard T. Heffron.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Westworld

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Westworld
Instr: Michael Crichton Prod: Paul N. Lazurus III  Manus: Michael Crichton  Foto: Gene Polito  Klip: David Bretherton  Mus: Fred Karlin  
Medvirkende:
Richard Benjamin (Peter Martin)
James Brolin (John Blane)
Yul Brynner (Gunslinger)
Norman Bartold (Medieval Queen)
Dick Van Patten (Banker)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.