3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Stargate
Gennem en særpræget stenring får en gruppe mennesker kontakt med en anden dimension.
TEKNISK VAMLER
Effekterne strømmer rent ud sagt ud af alle ender og kanter i dette science-fiction-eventyr. Det er en teknisk veludrustet film, der i perioder efterlader tilskueren med åben mund og polypper.

Men det er samtidig en skuffelse, at historien næsten helt savner fremdrift. Der er stort set ingen historie at arbejde med, og derfor bliver filmen et fladt bekendtskab.

Den garvede militærmand, O'Neil, er på randen af et totalt sammenbrud, efter at hans søn er omkommet i en ulykke. Men han hentes tilbage til militæret, hvor han skal lede en særpræget mission.

En port til det ukendte
En gruppe arkæologer har fundet nogle meget gamle og mystiske store stenringe, hvori mærkelige tegn er indgraveret. Kun takket være oldtids-nørden, Daniel Jackson, lykkes det at tyde tegnene. De fortæller, at går man gennem stenringen, sendes man ind i en anden dimension, via stjerner og galakser til en helt anden planet.

En ny dimension
Således tager O'Neil, fulgt af Jackson og en flok militærmænd, turen gennem ringen, og de havner på en ørkenplanet, der styres af onde halvrobotter. Nu sættes al lid til oldtids-nørden, der hurtigst muligt skal indhente oplysninger om den anden dimension, før menneskene atter kan vende tilbage gennem den store stenring.

De fleste på planeten er venlige, oldtids-nørden får sågar en billedskøn kæreste. Men der er også det onde styre, ledet af Ra, der kun tænker på magt og slet ikke viser følelser.

Uskøn sammenblanding
"Stargate" er en uskøn sammenblanding af science fiction, gys og eventyr. David Arnolds noget overlarmende patriotiske musik tordner ud af højttalerne næsten uafbrudt, og man fornemmer den manglende situationsfornemmelse i de storslåede billeder akkompagneret af denne mildt sagt bombastiske orkestermusik.

Skuespillet er acceptabelt, dog er der ikke særligt meget kød på rollerne, i særlig grad da ikke på Kurt Russells - han slæber sig gennem filmen stort set uden replikker.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Stargate

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
1994, USA, Fantasi, 115 min
Dansk titel: Stargate
Instr: Roland Emmerich Prod: Joel Michaels, Oliver Eberle, Dean Devlin  Manus: Dean Devlin, Roland Emmerich  Foto: Karl Walter Lindenlaub  Klip: Michael Duthie, Derek Brechin  Mus: David Arnold  
Medvirkende:
Kurt Russell (Colonel Jonathan 'Jack' O'Neil)
James Spader (Dr. Daniel Jackson)
Jaye Davidson (Ra)
Viveca Lindfors (Catherine)
Alexis Cruz (Skaara)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.