3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Sling Blade
En psykisk skadet mand løslades fra anstalten og bliver bedste venner med en 10-årig dreng. Men ikke uden konsekvenser.
VEDKOMMENDE FILM
Et friskt pust: "Sling Blade" er en anderledes og vedkommende film, fortalt i et langsomt og dvælende tempo. Man får rigelig tid til at komme ind i stemningen i en udfordrende film for tænksomme væsener.

Sidste dag på galeanstalten
Billy Bob Thornton har instrueret og spiller selv hovedrollen som den psykisk skadede Karl Childers. I filmens begyndelse ser vi ham sidde og stirre ud ad vinduet. Det er hans sidste dag på galeanstalten.

Angst for friheden
Efter mange års indlæggelse er han nu blevet løsladt, en løsladelse han selv ikke er meget for, for han er bange for den store verden udenfor. Engang for mange år siden dræbte den da 10-årige Karl sin mor og hendes elsker med en le, da han greb dem i at bolle på gulvet. Siden har han lært, at man ikke skal dræbe nogen, heller ikke selvom man hader vedkommende.

Ud i den store verden
Da Karl udskrives fra anstalten køres han tilbage til sin fødeby. Her skaffer lederen fra anstalten ham et job hos en mekaniker. Karl er ekspert i at reparere maskineri. Det går rigtig fint, folk er søde mod ham, og Karl begynder så småt at lære den store verden at kende igen.

Men det er først da han møder den 10-årige Frank Wheatley, at Karl begynder at forstå varme følelser. De to opbygger et rigtigt fortroligt venskab, og inden længe er Karl flyttet ind hos Frank og hans flinke mor, Linda.

Nul-tolerance
Uheldigvis dominerer moderens bøvede kæreste, Doyle i hjemmet, og han lægger ikke skjul på, hvad han mener om Karl: Han er en retarderet idiot, intet værd. I det hele taget kan Doyle ikke tolerere skæve eksistenser.

Lindas homoseksuelle ven, Jerry, bliver således også udsat for hård behandling.

Så bedst som det så ud, som om Karl skulle klare sig godt i det varme venskab med Frank, så smider Doyle Karl ud af huset mod de andres vilje.

Vidunderligt skuespil
Vidunderlige personskildringer i magnifikt skuespil. Man bliver aldeles betaget af Billy Bob Thorntons charmerende, krumryggede Karl, af Lucas Blacks skønne drengesind i Frank, Dwight Yoakams effektive svinskhed i Doyle og James Hamptons usikre men forstående kærlighed i Jerry.

Også i birollerne finder vi flot skuespil: Læg mærke til J.T. Walshs birolle som Karls storsnakkende medindsatte på anstalten og Robert Duvall i en meget lille rolle som Karls far.

Naturlig ærlighed
"Sling Blade" er smuk i sin enkelthed: Ingen voldsomt avancerede tekniske finesser, bare ren og skær naturlig ærlighed.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Sling Blade

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Sling Blade
Instr: Billy Bob Thornton Prod: Brandon Rosser, David L. Bushell  Manus: Billy Bob Thornton  Foto: Barry Markowitz  Klip: Hughes Winborne  Mus: Daniel Lanois  
Medvirkende:
Billy Bob Thornton (Karl Childers)
Lucas Black (Frank Wheatley)
Natalie Canerday (Linda Wheatley)
Dwight Yoakam (Doyle Hargraves)
J.T. Walsh (Charles)
Priser:
AA, Bedste Originale Manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.