3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Sleeping with the Enemy
En sadistisk mand gør med sin kone, hvad han lyster, indtil hun en dag forsvinder sporløst.
RÅT PSYKOLGISK DRAMA
Fra første sekund er Joseph Rubens thriller "Sleeping with the Enemy" præsentabel med en sart billedskønhed, ledsaget af Jerry Goldsmiths ikonisk iørefaldende musikalske tema.

Og gennem et udtryksfuldt anslag føres tilskueren ind i en dyster, barsk og skræmmende historie, der kun tager til i styrke og spænding.

Facaden krakelerer
Laura Burney bor i en prangende villa lige ud til havet sammen med sin mand, Martin. Men selvom alt udefra ligner ren idyl, krakelerer facaden, når vi kommer indenfor.

Tyrannisk perfektionist
Martin er en tyrannisk, sadistisk perfektionist, der - i ren kærlighed? - tæver sin kone, bl.a. hvis hun har glemt at hænge håndklæderne lige, og hvis han i sit hoved har besluttet, at hun har haft fremmede mænd på besøg.

Dette har Laura stået model til igennem næsten fire års ægteskab, og da vi kommer ind i historien, har hun endelig fået nok. På en stormomsust sejltur med Martin og naboen forsvinder Laura i bølgerne og vender ikke tilbage.

Man tror naturligvis, at hun er død, men Laura har planlagt sin flugt fra helvede mod en helt ny tilværelse.

Velkendt overdrevet
Herefter følger vi sideløbende, hvorledes Laura forsøger at finde sig selv i nye omgivelser med en tiltalende nabo, Ben, og hvordan det langsomt går op for Martin, at hans kone har narret ham. Således kan sidehistorierne presses sammen mod et overvældende dramatisk og velkendt overdrevet klimaks.

Smukke omgivelser
Billedskønne Julia Roberts spiller sin rolle med fint udtryk. I de smukke omgivelser ved havet har instruktøren fundet et stærkt virkemiddel, der forstærker Lauras følelser: Bemærk hvorledes kameraet føres omkring hende båret af Goldsmiths smægtende toner.

Faretruende skurk
Patrick Bergin er faretruende som skurken Martin med en fantastisk udstråling og en følt evne til at svinge i humøret. Selvom der virkelig er skrevet meget ind i historien for at gøre Martin til et gennemført svin, bliver hans rollefigur alligevel svær at hade til fulde grundet Patrick Bergins finurlige skuespil.

"Sleeping with the Enemy" er en billedligt smuk thriller med et opslugende spændingsniveau. Heller ikke helt uden stof til eftertanke.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Sleeping with the Enemy

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Thriller, 94 min
Dansk titel: I seng med fjenden
Instr: Joseph Ruben Prod: Leonard Goldberg  Manus: Ronald Bass  Foto: John W. Lindley  Klip: George Bowers  Mus: Jerry Goldsmith  
Medvirkende:
Julia Roberts (Laura Burney/Sara Waters)
Patrick Bergin (Martin Burney)
Kevin Anderson (Ben Woodward)
Elisabeth Lawrence (Chloe)
Kyle Secor (Fleishman)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.