4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Shining, The
En forfatter og hans lille familie holder opsyn med et hotel i bjergene vinteren over. Men hotellets isolation og barske historie påvirker forfatteren, så han bliver vanvittig. Kubrick giver gysergenren en gedigen ansigtsløftning
EVIG FORBANDELSE

Fortolkninger af "The Shining"
The Shining (1980)
Stephen King’s The Shining (tvs) (1997)

Kubrick gav gysergenren en gedigen ansigtsløftning med mestergyseren, "The Shining". Men han er ikke alene om det: Skuespillet er uden sidestykke: Jack Nicholson er så stærk, at det sprænger alle rammer, og Shelley Duvall mestrer på fuldbyrdet irriterende vis det paniske og skrækslagne.

Utrætteligt pumpeværk
"The Shining" er ikke bare en "almindelig" gyser. Den er et utrætteligt pumpeværk, der konstant tilfører ny spænding, ny adrenalin og ny rædsel ud i sine "årer". Resultatet er en evigt medrivende, uforglemmelig oplevelse, der i høj grad lever op til, og måske også overskygger, Stephen Kings romanforlæg.

Jack Torrance har fået tilbudt et arbejde som vinteropsynsmand på højfjeldshotellet "Overlook" over vinteren. Han skal passe opvarmningen af de mange rum, og samtidig får han mulighed for at skrive på sin nye roman, mens hans kone, Wendy, og sønnen, Danny, kan lege i omgivelserne.

En evig forbandelse
Den forrige vinteropsynsmand, Delbert Grady, gik amok og myrdede sin familie med en økse på hotellet. Nu er man bange for, at hotellet måske gemmer på en evig forbandelse, som Jack i værste fald kan overtage.

Jacks søn har en evne, at "skinne", dvs. at kunne forudse begivenheder og at kunne se ting, der er sket i fortiden. Da Danny bliver vist rundt på hotellet af kokken, Halloran, i filmens start, viser det sig, at også kokken kan "skinne".

En besættelse
Overlook-hotellet gør Danny rædselsslagen, men det er først, da familien Torrance er ladt alene med snestormene, at der for alvor er grund til frygt. Jack Torrance begynder at se syner og bliver efterhånden besat af idéen om at hugge sin familie i stykker.

Vigtig musik
Mesterinstruktøren Stanley Kubrick bruger de mest gåsehudsfrembringende virkemidler: Vigtig er brugen af den klassiske musik, bl.a. af Béla Bartók og György Ligeti og originalmusikken af Wendy Carlos.

Frygtindgydende kameraføring
Fotograferingen er eksperimenterende og dybt frygtindgydende: Se blot hvordan kameraet ofte følger Danny gennem hotellets gange eller i den enorme labyrint, eller hvordan det leder den paniske Wendy op ad trapper, igennem køkkenet, etc. Kameraet er gyset, det bliver vores øjne, og rædslen forgrener sig helt ind i knoglerne.

I 1997 skrev Stephen King manuskript til en tv-udgave af "The Shining", instrueret af Mick Garris og med en samlet spilletid på over 4 timer. King har aldrig selv været helt tilfreds med Kubricks fortolkning.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Shining, The

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
1980, USA, Gyser, 142 min
Dansk titel: Ondskabens hotel
Instr: Stanley Kubrick Prod: Stanley Kubrick  Manus: Stanley Kubrick, Diane Johnson  Baseret på: roman af Stephen King  Foto: John Alcott  Klip: Ray Lovejoy  Mus: Wendy Carlos, Rachel Elkind  
Medvirkende:
Jack Nicholson (Jack Torrance)
Shelley Duvall (Wendy Torrance)
Danny Lloyd (Danny Torrance)
Scatman Crothers (Dick Halloran)
Barry Nelson (Ullman)
Philip Stone (Delbert Grady)
Joe Turkel (Lloyd, Bartender)
Lia Beldam (Young Woman in Bath)
Billie Gibson (Old Woman in Bath)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.