3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Shakespeare in Love
William Shakespeare gennemlever kærlighedens skærmydsler, mens han skriver sit skuespil "Romeo og Julie".
ROMANTIK I FLÆNG
Der er virkelig romantik for alle pengene i John Maddens ottedobbelte Oscar-vinder "Shakespeare in Love". Amor står på lur, rosenknopperne folder sig ud, dugdråberne lægger sig på de vinrøde kvindelæber, erotikken blomstrer for fuld kraft.

Shakespeare i hovedrollen
Det er ikke så ofte, man ser en Shakespeare-film med William Shakespeare i hovedrollen, og det er denne "nytænkning", som "Shakespeare in Love" forsøger at leve højt på. Vi følger med i tilblivelsen af det uhyre berømte stykke, "Romeo og Julie" - og ser (som filmens højdepunkt) selve uropførelsen.

Sideløbende med at Shakespeare skriver "Romeo og Julie" har han forelsket sig hovedkulds i rigmandsdatteren, Viola. Hun har sans for romantik og forstår desuden skuespillets kunst.

Gwyneth Paltrow med overskæg
Men da teatrene ikke tillader kvindelige skuespillere, må hun klæde sig ud som dreng. Selvom Gwyneth Paltrow med overskæg ligner Gwyneth Paltrow med overskæg på en prik, fatter Shakespeare alligevel ikke mistanke.

Heldigvis afsløres Violas hemmelighed dog hurtigt, så de to kan lade romantikken strømme frit på kryds og tværs af arbejdet med "Romeo og Julie". På denne måde får vi flere indfaldsvinkler til Shakespeares arbejde.

Suppet romantik
Det helt store problem med filmen er, at den "supper" rundt i sin romantik på en ret uheldigt anmassende måde: Konstant fulgt til dørs af Stephen Warbecks meget sødladne musik og med et stedvis uudsletteligt amerikansk præg bliver "Shakespeare in Love" aldrig rigtigt troværdig.

Våde hundeøjne
Gwyneth Paltrows skuespil er pænt men ret ensporet, ligesom Joseph Fiennes' Shakespeare bare kammer over i noget over-romantiseret med store våde hundeøjne.

Scenografien og kostumerne er til gengæld ramt lige i øjet.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Shakespeare in Love

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Romantik, 118 min
Dansk titel: Shakespeare in Love
Instr: John Madden Prod: Donna Gigliotti, Marc Norman, David Parfitt, Harvey Weinstein, Edward Zwick  Manus: Marc Norman, Tom Stoppard  Foto: Richard Greatrex  Klip: David Gamble  Mus: Stephen Warbeck  
Medvirkende:
Joseph Fiennes (William Shakespeare)
Gwyneth Paltrow (Viola De Lesseps)
Colin Firth (Lord Wessex)
Imelda Staunton (Ammen)
Judi Dench (Dronning Elisabeth)
Geoffrey Rush (Philip Henslowe)
Priser:
AA, Bedste Originale Manuskript
AA, Bedste Musik
AA, Bedste Kostumedesign
AA, Bedste Set Decoration
AA, Bedste Scenografi
AA, Bedste Birolle Skuespillerinde (Dench)
AA, Bedste Skuespillerinde (Paltrow)
AA, Bedste Film
AAN, Bedste Makeup
AAN, Bedste Instruktør
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Klipning
AAN, Bedste Fotografering
AAN, Bedste Birolle Skuespiller (Rush)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.