3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Rambling Rose
I 1935 havner en lidt afsporet tjenestepige hos en kærlig familie, der viser sig at have forståelse for hendes sexhungrende tendenser.
USTYRLIGt FRUENTIMMER
Særpræget og medrivende amerikansk drama, der i sit nøjagtige og smukke tidsbillede og med et troværdigt, varmblodet skuespil er interessant og finurligt fra starten.

Laura Dern spiller den lidt afsporede tjenestepige Rose, der i 1935 havner i den pligtopfyldende og "rene" kernefamilie, Hillyer. Rose bliver hurtigt som et familiemedlem, og alle elsker hinanden højt og inderligt.

En forbudt forelskelse
Men det viser sig, at Rose har forelsket sig i kernefamiliens far, og hun kaster sig ublufærdigt i hans arme og beder om et kys. Kysset får hun, men hun er så desperat efter sex, at hun, da husets 13-årige dreng, Buddy, meget nysgerrigt piller ved hende, lader ham føre hende i ekstase.

Hvilket hun får meget dårlig samvittighed over bagefter. Rose har generelt et abnormt behov for sex, så hun begynder at vrikke rundt i byen for at få scoret nogle mænd, som hun så kan hygge sig med hjemme hos Hillyer-familien.

En menneskeklog dame
Moderen i huset, en menneskeklog, moden dame med hørebesvær forstår som den eneste Roses situation, og hun holder hånden over sin reservedatter, når Roses sex-galskab begynder at tage overhånd, og faderen helst så, hun pakkede og rejste.

Bedst som det (endelig) ser ud til at lykkes at få hende ud, lægger Rose sig med en alvorlig dobbeltsidet lungebetændelse, som hun kun med nød og næppe overlever.

Tiltalende drama
"Rambling Rose" er et tiltalende drama, der med følt psykologisk kærlighedsstemning river tilskueren med igennem tykt og tyndt med familien Hillyer.

Farverig præstation
Laura Derns præstation er farverig, præcis og tilpas konfus. Robert Duvall og Lukas Haas er begge vidunderlige, Duvall med sine erfarne, varme, faste øjne og en imødekommende sjæl, Haas med et sæt udforskende, interesserede og frække øjne og en ligeså imødekommende sjæl.

Smukt fotograferet on location og med en relativt enkel musik af Elmer Bernstein, der dog i filmens slutning helt burde have været udeladt.

Dominerende slut-musik
I en i forvejen lidt for malplaceret, halvvammel og overraskende pludselig slutning, synes denne Hollywood-musik nemlig alt for dominerende.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Rambling Rose

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1991, USA, Drama, 107 min
Dansk titel: vilde Rose, Den
Instr: Martha Coolidge Prod: Renny Harlin  Manus: Calder Willingham  Baseret på: roman af Calder Willingham  Foto: Johnny Jensen  Klip: Steveny Cohen  Mus: Elmer Bernstein  
Medvirkende:
Laura Dern (Rose)
Robert Duvall (Daddy Hillyer)
Diane Ladd (Mother Hillyer)
Lukas Haas (Buddy Hillyer)
John Heard (Willcox "Buddy" Hillyer)
Priser:
AAN, Bedste birolle skuespillerinde (Ladd)
AAN, Bedste skuespillerinde (Dern)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.