3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Out of Africa
Historien om Karen Blixens tid i Afrika, hvor hun bl.a. stiftede bekendtskab med kærlighedens mange facetter.
KAREN BLIXEN A LA AMERICANA
Den produktive og berømmede instruktør Sydney Pollack fik i 1985 lyst til at prøve kræfter med Karen Blixens fortællinger og forsøge at gøre dem tiltalende i levende billeder.

Og resultatet er en blandet fornøjelse, om end filmen blev begavet med syv Oscar-statuetter og yderligere fire nomineringer.

En farm i Afrika
Danske Karen Blixen havde - som det med svær accent af Meryl Streep talrige gange bliver sagt - en farm i Afrika. Det er ved og på denne farm, filmen udspiller sig.

Karen er rejst dertil for at finde ny inspiration, og hun har giftet sig med Bror Blixen af fornuftsmæssige grunde. Alligevel forelsker hun sig i sin mand, men denne vil hellere gå på jagt, så det bliver ikke rigtig til det helt store.

Rødblond forelskelse
Men så dukker den rødblonde jæger Denys op, og der er dømt kærlighed ved første blik. Deres forhold bliver mere og mere intenst og dog alligevel perifert, da Denys kommer og går i tide og utide. Denne kærlighed mellem Karen og Denys er et af filmens stærkest og mest intenst skildrede elementer, men den får ikke lov at flyde i meget mere end tredive minutter.

"Out of Africa" er alt for lang. Der er mange sekvenser, man som tilskuer sagtens kunne have undværet, og de er da sikkert også kun med for at understrege følelser og stemninger i filmen.

Sakkarinsød musik
Men efter to timer har man virkelig fået nok af totalbilleder af afrikanske sletter og nærbilleder af præ-, her-og-nu og post-forelskede mennesker. Og ikke mindst af John Barrys mildest talt terpede musikalske tema, der snerper hen imod det sakkarinsøde.

Episk melodramatik
Men der er bestemt også gode sider ved filmen, bl.a. den maleriske fotografering og nogle rigtig gode skuespillerpræstationer (især fra Klaus Maria Brandauer). I det store og hele er "Out of Africa" underholdende og medrivende episk melodramatik.

Endnu en rolle med accent
Robert Redford er en habil skuespiller, men i "Out of Africa" overhales han klart indenom af en langt mere charmerende Klaus Maria Brandauer. Meryl Streep har hentet endnu en rolle med accent hjem til samlingen.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Out of Africa

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1985, USA, Drama, 154 min
Dansk titel: Mit Afrika
Instr: Sydney Pollack Prod: Sydney Pollack  Manus: Kurt Luedtke  Foto: David Watkin  Klip: Frederic Steinkamp, William Steinkamp, Pembroke J. Herring, Sheldon Kahn  Mus: John Barry  
Medvirkende:
Meryl Streep (Karen Blixen-Finecke)
Robert Redford (Denys Finch Hatton)
Klaus Maria Brandauer (Baron Bror Blixen-Finecke)
Michael Kitchen (Berkeley)
Malick Bowens (Farah)
Priser:
AA, Bedste lyd
AA, Bedste scenografi
AA, Bedste musik
AA, Bedste fotografering
AA, Bedste instruktør
AA, Bedste film
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste skuespiller (Brandauer)
AAN, Bedste skuespillerinde (Streep)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.