3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Lethal Weapon
En selvdestruktiv og en nærved pensionsduelig betjent tørner sammen mod byens kriminalitet.
ACTION TILSAT HUMOR

Sammenhængende film:
Lethal Weapon (1987)
Lethal Weapon 2 (1989)
Lethal Weapon 3 (1992)
Lethal Weapon 4 (1998)

Denne første af fire film om det skæve politimakkerpar byder på alsidig action. Historien holder i al sin actionkomiske charme og sprudler af energi og opfindsomhed.

Politibetjenten Martin Riggs er frygtelig deprimeret, og han skal tænke sig grundigt om hver morgen for at finde en god grund til ikke at begå selvmord.

Et umage par
Denne ene gode grund er hans arbejde. Han føler, han stadig kan udrette noget positivt i livet ved at arbejde som betjent. Netop midt i denne svære depression danner Martin makkerpar med betjent Roger Murtaugh. Roger er en helt anden type: Familiemenneske, stille og rolig - og så er han ellevild efter at blive pensioneret.

De to finder forholdsvis hurtigt hinanden og bliver gode venner, også udenfor arbejdstiden. Men det der med arbejdstider er vist så som så for amerikanske politibetjente. De er på farten nat og dag i deres jagt på slemme bagmænd.

Svømmer i narko
I "Lethal Weapon" spilles den væmmelige forbryder af Gary Busey. Han er en værre krabat, der svømmer rundt i narko, våben og store biler. Han er ikke nem at fange, og situationen bliver ekstra ubehagelig for Roger, da hans datter bliver kidnappet af forbryderen og hans håndlangere.

Men som det gode makkerpar, Roger og Martin allerede er, skal det nok snart lykkes at komme forbryderen til livs..

Spænding & humor
Det er for det meste god underholdning, fordi spændingen og humoren er kombineret perfekt. Uheldigvis er der lidt for meget menings- og humorforladt vold, særlig hen mod slutningen, og man bliver træt af al den larm.

Gadekampen mellem Riggs og Joshua er direkte dum, og dens udfald plat. Men det er heldigvis kun korte perioder af filmen, der falder helt uden for stilen. Dialogerne mellem Roger og Martin slår gnister i en fejende vittig stil.

Højt tempo
Det tekniske arbejde er dygtigt, kompetent og overbevisende. Effekterne bliver flere og flere, efterhånden som vi kommer længere frem i filmserien, men også i etteren imponeres man af det høje tempo.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Lethal Weapon

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Dødbringende våben
Instr: Richard Donner Prod: Richard Donner, Joel Silver  Manus: Shane Black  Foto: Stephen Goldblatt  Klip: Stuart Baird  Mus: Michael Kamen, Eric Clapton  
Medvirkende:
Mel Gibson (Martin Riggs)
Danny Glover (Roger Murtaugh)
Gary Busey (Joshua)
Mitchell Ryan (The General)
Tom Atkins (Michael Hunsaker)
Jack Thibeau (Det. Sgt. McCaskey)
Ed O´Ross (Mendez)
Sven-Ole Thorsen (Mercenary)
Priser:
AAN, Bedste lyd
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.