3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Kalifornia
En forfatter og en fotograf får en slem overraskelse, da det viser sig, at deres passager i bilen er gal.
UBEHAGELIG & NÆRGÅENDE DRAMATIK
"Kalifornia" fænger med sit flotte skuespil og et fantastisk højt teknisk niveau. Det er barsk, bidende ubehagelig og meget nærgående dramatik, der i kraft af et højt troværdighedsniveau og et meget indsigtsfuldt skrevet manuskript nådesløst hiver tilskueren med sig i samtlige minutter.

Brian Kessler har altid haft en drøm om at blive forfatter, og sammen med kæresten og fotografen Carrie Loughlin beslutter han at tage på en rejse mod Californien for at skrive en bog om de mest berømte mord i USA.

Et usoigneret par
Med sig på turen tager de det noget bondske og usoignerede par Early Grace og Adele Corners. Early Grace har nemlig indvilliget i at være med til at finansiere turen.

Undervejs opdager Brian og i særlig grad Carrie, at Early er mere sær og voldelig, end sundt er. Carrie får lokket ud af Earlys meget eftergivende og naive pige, at Early gerne tæsker hende og i det hele taget styrer hendes liv.

Men Brian er lidt bagefter, og han imponeres af Earlys væremåde. Så mens Carrie gror et større og større had til Early, begynder Brian at være mere sammen med ham. Sådan kører de en del dage ud ad landevejene. Da Carrie kan se sit snit til det, forsøger hun at overbevise Brian om, at Early er gal, og at hun vil have ham sat af ved næste tankstation. Men det skulle hun aldrig have gjort..

Flotte præstationer
Brad Pitt leverer filmens allerstørste præstation. Han er næsten ikke til at genkende; denne normalt så "rene" skuespiller gemmer sig hér bag et meget urent og vildmandsk ydre. Med en drævende sydstatsaccent og en lidt akavet gangart er Pitts Early en ganske ubehagelig og skræmmende type.

Fænomenal Lewis
Adele fremstår som en lille hjælpeløs teenagertøs, der ikke kan sige fra, og til at udtrykke dét er Juliette Lewis fænomenal. De øvrige skuespillere David Duchovny og Michell Forbes spiller de "normale" mennesker i denne film, og det gør de begge med de helt rette attituder: Undren, frygt, afsky og had.

Sofistikerede kamerature
Fotograferingen er meget spændende at gå på opdagelse i. Allerede i filmens regntunge anslag præsenteres vi for ganske sofistikerede kamerature, og siden hen er billederne konstant stemningsskabende med perfekt timing.

Læg særlig mærke til de billeder, hvor skyer fra de støvede veje slører billedet, hvorefter personerne så småt begynder at komme frem igen. Der kan være sket meget i historien, mens sådan en støvsky hærger..

Rigtig flot spillefilmsdebut af instruktør Dominiq Sena.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Kalifornia

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1993, USA, Thriller, 118 min
Dansk titel: Kalifornia
Instr: Dominiq Sena Prod: Steve Golin, Aristides McGarry, Sigurjon Sighvatsson  Manus: Tim Metcalfe  Foto: Bojan Bazelli  Klip: Martin Hunter  Mus: Carter Burwell  
Medvirkende:
Brad Pitt (Early Grayce)
Juliette Lewis (Adele Corners)
David Duchovny (Brian Kesler)
Michelle Forbes (Carrie Loughlin)
Sierra Pecheur (Mrs. Musgrove)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.