3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Jurassic Park
I en stor park på en sydhavsø er det lykkedes en arkæolog at genoplive fortidsøgler i fuld skala.
HISTORIEN HALTER EFTER EFFEKTERNE

Sammenhængende film:
Jurassic Park (1993)
The Lost World: Jurassic Park (1997)
Jurassic Park III (2001)

Det skal indrømmes, at man taber både næse og mund ved synet af Steven Spielbergs computeranimerede fortidsøgler, og at man under den mest nervepirrende action sidder og bider negle på både hænder og fødder.

Men herefter hører de vilde roser op, for bag filmens action- og effektmættede ydre gemmer der sig en yderst banal og egentlig temmelig plat historie.

Arkæologerne Alan Grant og Ellie Sattlerer i filmens start midt i nogle meget betydningsfulde udgravninger, da de pludselig forstyrres af en helikopter med den noble ældre herre John Hammond om bord.

Afsted til stillehavsø
Han fortæller dem, at de er nødt til at følge ham til en afsides beliggende stillehavsø, for der er noget, han gerne vil vise dem. Alan og Ellie overbevises først, da Hammond betaler deres udgravninger tre år frem.

Med i helikopteren til øen sidder en trendy og moderne professortype i læderjakke, Ian Malcolm, der fyrer fikse vittigheder af og føler sig vældig sexet, samt en temmelig klodset og langt mindre trendy professor.

På øen introduceres Alan og Ellie for John Hammonds storstilede projekt - Jurassic Park - en forlystelsespark under udarbejdelse. Ved hjælp af harpiks-forstenede mygs indsugede dinosaurusblod, er det lykkedes Hammond at genføde de store fortidsøgler.

Nu har han placeret dem i sin park. Det imponerer naturligvis alle forskerne, men Ian Malcolm er fra starten meget skeptisk. Hvad bliver mon ikke naturens svar på, at mennesket sådan bare uden videre genskaber dyr?

Kødædere til kamp
Og ganske rigtigt: På den første forprogrammerede rundtur i skinnebiler, går det hele gruelig galt. Hele systemet bryder sammen, og de kødædende kæmper går til angreb.

Der er dermed en klar morale i filmen: Man skal ikke manipulere med naturen, så svarer den nemlig igen! Men det er de banale temaer i "Jurassic Park", der synes endnu vigtigere. I hvert fald er de enormt grundigt behandlet og særdeles udpenslede: Alan Grant bryder sig slet ikke om børn, men i Jurassic Park konfronteres han med Hammonds to små børnebørn, der ser meget op til ham.

I kampens hede glemmer Alan da også alt om sit had til børn og indtager såvel fader- som helterollen. Til Ellies store fornøjelse. Alan skal jo gerne selv have et par stykker, og helst med hende..

Flot teknik
"Jurassic Park" er en overvældende teknisk filmoplevelse, og man hengiver sig fuldstændig til filmens vælde. Samtidig er John Williams' ørehængende musik med til at peppe stemningen lidt op, så både sødsuppe, action og eventyr glider lidt lettere ned.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Jurassic Park

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1993, USA, Eventyr, 122 min
Dansk titel: Jurassic Park
Instr: Steven Spielberg Prod: Kathleen Kennedy, Gerald R. Molen  Manus: David Koepp, Michael Crichton, Malia Scotch Marmo  Baseret på: roman af Michael Crichton  Foto: Dean Cundey  Klip: Michael Kahn, David Tanaka  Mus: John Williams  
Medvirkende:
Sam Neill (Dr. Alan Grant)
Laura Dern (Dr. Ellie Sattler)
Jeff Goldblum (Ian Malcolm)
Richard Attenborough (Dr. John Hammond)
Priser:
AA, Bedste visuelle effekter
AA, Bedste lydeffekts klipning
AA, Bedste lyd
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.