4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Beasts of the Southern Wild
En seksårig pige bor med sin far i et lille samfund nær verdens ende. Da hendes far en dag bliver syg, tvinges hun til at klare sig selv i stigende udfordringer.
KONSTRUKTIONSARBEJDE
Skamrost som en af nyere tids største filmiske åbenbaringer; som fænomenal, magisk og mirakuløs - det er svært ikke at blive nysgerrig.

Men det er nemt at se, at der må være tale om en forblindelse. "Hushpuppy" er, hvad man kan kalde konstruktionsarbejde: et stærkt konstrueret, opstillet og krukket stykke melodrama.

Kosmisk samhørighed
Den seksårige Hushpuppy bor sammen med sin far i et lille isoleret samfund, kaldet Badekarret. Her er ingen rigdom og overflod, men pigen har alligevel blik for en større komisk samhørighed.

Ud i den store verden
Og det får hun hårdt brug for, da hun som følge af faderens sygdom pludselig står på egne ben. Mens kloden vånder sig i en art præapokalypse med smeltende poler og horder af urokser, drager Hushpuppy ud i den store verden, på jagt efter sin mor.

Filmens krukkede stil er tydelig fra første scene. Udstrålingen er på forunderlig vis total udi det villede og konstruerede, og herfra kan det kun tage til i styrke.

Evigt foret musikfolie
Hovedparten af de snørklede og børneperspektiveret følelsesladede scener er svøbt i en evigt foret musikfolie, der oven i købet gør det umuligt selv at tænke en tanke i det udfordrende handlingsforløb.

Drøm og virkelighed
I en ’kunstnerisk’ håndholdt kameraføring, hvor uskarphed og ’tilfældige’ beskæringer på skift illuderer drøm og virkelighed, føres vi dybere og dybere ind i en endeløs hvirvelvind af kantianske dimensioner: formålsløs formålsrettethed.

Han har jo ikke noget tøj på!
Det formålsrettede er at forføre publikum, anmeldere og juryer helt ind i de afgørende faser af alverdens filmfestivaler. Formålsløsheden kan bedst illustreres med et billede fra H.C. Andersens "Kejserens nye klæder": Han har jo ikke noget tøj på!.

Ingen har indtil nu trukket i håndbremsen, og Benh Zeitlins "Hushpuppy" vil givet fortsætte med at forføre verden over - og fred være med det!
Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Beasts of the Southern Wild

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
2012, USA, Mystik, 93 min
Dansk titel: Hushpuppy
Instr: Benh Zeitlin Prod: Michael Gottwald, Dan Janvey, Josh Penn  Manus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin  Baseret på: skuespil af Luct Alibar  Foto: Ben Richardson  Klip: Crockett Doob, Affonso Goncalves  Mus: Dan Romer, Benh Zeitlin  
Medvirkende:
Quvenzhané Wallis (Hushpuppy)
Dwight Henry (Wink)
Levy Easterly (Jean Battiste)
Lowell Landes (Walrus)
Pamela Harper (Little Jo)
Priser:
CAN, Prix regards jeune
CAN, Special mention
CAN, Golden Camera
CAN, FIPRESCI-pris
AAN, Bedste manuskript
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste skuespillerinde (Wallis)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.