3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Heartbreak Ridge
En temperamentsfuld krigsveteran giver prøver på sit iskolde overblik.
VIDUNDERLIG BARSK MILITÆRHUMOR
Endnu engang giver Clint Eastwood prøver på sit mangesidede talent som både skuespiller og instruktør, og "Heartbreak Ridge" er i al sin militante styrke en herligt sprudlende film fuld af fremdrift.

Militant temperament
Clint Eastwood spiller den amerikanske krigsveteran Tom Highway, der har problemer med at styre sit militante temperament. Af samme grund havner han tit i vanskeligheder. Overmodige bemærkninger henvendt til overordnede, oftest i fuldskab, og lignende hasarderede handlinger har flere gange sendt ham nogle dage bag tremmer.

Eminent kamptrænet
Her sidder Tom Highway netop i filmens åbningsscene og fortæller med sin meget hæse krigs-veteranstemme om al den fisse, han har fået gennem tiderne. Da en bredskuldret medfange provokerer ham, får han og tilskuerne udmærkede prøver på hans eminente kamptræning.

Tom Highway står for at skulle pensioneres, og i sin sidste tid som sergent ønsker han at vende tilbage til dét arbejde, han begyndte i.

Lusede amatører
Han skal træne en gruppe soldater, så de er klar til enhver krigssituation. Det syn, der møder Tom i barakken, er imidertid ikke just behageligt. De unge soldater sidder og hænger med en smøg i flaben, de hører diskomusik og slentrer rundt efter forgodtbefindende. Det er Toms "ærefulde" opgave at få soldater ud af disse lusede amatører og hængerøve.

Nådesløst træningsprogram
Således indleder han et barskt, nådesløst træningsprogram, og da først respekten er etableret, er soldaterne såmænd ganske lydige. Respekt er der til gengæld ikke meget af fra Toms side, når han står ansigt til ansigt med sin væsentligt yngre chef, major Powers. Tom siger ligeud, hvad han mener om majoren, og det er ikke venlige komplimenter.

Træningen kulminerer i en virkelig krigshandling, da Tom og gruppen af nu knap så uduelige soldater bliver sendt til Grenada for at befri amerikanske medicinstuderende fra de cubanske tropper.

På overfladen et dumt svin
Clint Eastwood er blændende i hovedrollen, og James Carabatsos' manuskript lyner af inspireret dialog med høj underholdningsværdi til følge. Eastwoods Tom Highway er så ligeglad, så upoleret og barsk - måske på overfladen et dumt svin, men i bund og grund ganske menneskelig. Alle Highways spydige bemærkninger rummer en vidunderlig humor i al sin symbolladede barskhed.

Clint Eastwoods mangeårige erfaring som instruktør skinner igennem, og som en klar følge heraf er samtlige skuespillere velspillende.

Stilfuldt & effektivt
Selv den fjollede diskosyngende soldat Stich passer godt og uanstrengt ind i helheden. På samme måde er Eastwoods fortællestil behagelig og inspirerende. Stilfuldt, effektivt og præget af en opfindsomhed i kameraindstillinger og klipning.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Heartbreak Ridge

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1986, USA, Krig, 124 min
Dansk titel: Elitesoldaten
Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood  Manus: James Karabatsos  Foto: Jack N. Green  Klip: Joel Cox  Mus: Lennie Niehaus  
Medvirkende:
Clint Eastwood (Tom Highway)
Mario Van Peebles (Stich)
Marsha Mason (Aggie)
Everett McGill (Maj. Powers)
Moses Gunn (Sgt. Webster)
Priser:
AAN, Bedste lyd
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.