3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Hand That Rocks the Cradle
En amerikansk kernefamilie får en flink barnepige, der viser sig at have hævnmotiv med i bagagen.
KLASSISK NERVEPIRRENDE
Det er med knyttede næver, stirrende øjne og på kanten af sædet man følger denne thriller; en spændende, ganske nervepirrende og medrivende affære.

Skønt handlingen er temmelig forudsigelig, og historien på mange måder afgjort er krukket, så gribes man alligevel af den atmosfære, der omslutter begivenhederne.

Den vordende mor, Claire Bartel er på et besøg hos lægen. Her føler hun sig forståeligt nok krænket, da lægen er virkelig ubehagelig. Efter undersøgelsen bliver Claire og hendes mand Michael enige om at rette en klage mod lægen, og herefter kommer flere kvinder frem med lignende episoder.

Lægen skyder nu sig selv i sin villa, men tragedien til trods føler ægteparret Bartel og deres lille datter Emma sig nu sikre.

Da den afdøde læges kone Peyton får nys om tragedien taber hun i sorg sit foster, og herefter vil hun have hævn over sine tab.

Hun reflekterer på en babysitter-annonce, som Bartels har i avisen. Ved hjælp af sit kønne ydre og troværdige smil erobrer Peyton hurtigt stillingen og familien.

Men hun viser hurtigt tegn på at ville ødelægge familiens tilværelse, skønt det et langt stykke hen ad vejen kun er tilskueren, der er klar over sammenhængen.

Langsomt men effektivt borer hun sig ind i familiens ømmeste punkter og spreder ødelæggelse og sorg. En udspekuleret og ondskabsfuld kvinde.

Filmen byder på flot fotografering: der er visse kameravinkler, der virkelig sætter de kreative sanser i svingninger. Samtidig er det fine skuespil en vigtigt brik i filmens univers.

I slutningen får filmen lige en tand for meget i et klassisk overgearet klimaks, men der er alligevel ikke bid nok i dén tand til at vælte den effektive underholdning omkuld.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Hand That Rocks the Cradle

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1992, USA, Thriller, 106 min
Dansk titel: Hånden på vuggen
Instr: Curtis Hanson Prod: David Madden  Manus: Amanda Silver  Foto: Amanda Silver  Klip: John F. Link  Mus: Graeme Revell  
Medvirkende:
Annabella Sciorra (Claire Bartel)
Rebecca De Mornay (Peyton Flanders)
Matt McCoy (Michael Bartel)
Ernie Hudson (Solomon)
Julianne Moore (Marlene)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.