3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bobby Fischer Against the World
Portræt af verdens måske bedste skakspiller gennem tiderne, hans storhedstid og efterfølgende vanvid.
SKAK PÅ HJERNEN
Lærerig dokumentar om et af de store skakgenier, amerikanske Bobby Fischer, der efter en god karrieremæssig begyndelse udviklede sindssyge.

Unødvendigt ufokuseret
Filmen er fortalt på en måde, man med lidt god vilje kan kalde "frisk", men som rettere er irriterende og unødvendigt ufokuseret.

I det første kvarter er man lige ved at give op som følge af en lang række springende, usammenhængende og grufuldt pop- og rock-underlagte billeder, men heldigvis falder fortællestilen mere til ro, og den menneskelige historie serveres med en vis jordforbindelse.

Krank skæbne dyppet i suppe
Instrukticen Liz Garbus har åbenbart følt stærk trang til at dyppe den kranke skæbne i en suppe af tidstypisk musik. Vi skulle jo nødig være i tvivl om, at store dele af historien fortælles i 1970'erne.

Tilbage til kernen fascineres man af skæbnen Bobby Fischer. Udmærket og vægtigt arkivmateriale er kækt sagt fine træk på filmens bræt.

Rigeligt med interviews
Der er rigeligt med interviews i brudstykker - og ligesom filmens til tider kække hop på stedet er det ikke alle små filosofiske indfald fra folk omkring Bobby, der er lige interessante.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Bobby Fischer Against the World

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2011, USA, Dokumentar, 93 min
Dansk titel: Bobby Fischer Against the World
Instr: Liz Garbus Prod: Stanley F. Buchtal, Liz Garbus, Matthew Justus, Rory Kennedy  Foto: Robert Chappell  Klip: Michael Levine, Karen Schmeer  Mus: Philip Sheppard  
Medvirkende:
Bobby Fischer (Sig selv)
David Edmonds (Sig selv)
Susan Polgar (Sig selv)
Henry Kissinger (Sig selv)
David Shenk (Sig selv)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.