4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

rafle, La
I Paris 1942 bliver 13.000 jøder gidsler som led i statslige forhandlinger med nazisterne.
FRANKO-FLOP
Frankrigs største og dyreste filmproduktion i 2010 var dette rædselsfuldt slibrige melodrama om jødernes grumme skæbne i Paris, 1942.

100 % sterilt
Filmen, der fik lunkne men hæderlige anmeldelser i den danske presse, er et skoleeksempel på en 100 % steril, overfladisk og stemningsmumificeret historisk fortællestil.

Alle vamle midler
Filmen kvindelige instruktør, Rose Bosch, skyr ingen vamle midler i sit episke portræt af jødeforfølgelsen under anden verdenskrig. Resultatet bliver særdeles utilsigtet, at man sidder og græder af grin over det krukkede univers snarere end kniber en tåre over de kranke skæbner.

I Paris besluttede myndighederne i 1942, stærkt presset af nazisterne, at drive rovdrift på byens jøder. Snart havde man indsamlet 13.000 stakler, der på vejen til kz-lejrene måtte stuves sammen under forskellige uhygiejniske forhold.

Stakkel-virak
Midt i al denne 13.000 stakler-virak følger filmen naturligvis særligt én familie, et par læger og en sygeplejerske: vi skal jo have noget at identificere os med!

Alvorens komedie
Poleret til det platte bliver "La rafle" til en alvorens komedie. For der er ikke dén kliché i både persongalleriet, detaljerne og de historiske fakta, der går ram forbi. Fru Bosch er der som en høg i serveringen med kniv og gaffel. Værsgo og skyl i øvrigt!

Violinerne synger
Det grænser til krampelatteren, når Jean Renos lægefigur står med våde øjne op ad pigtråden, mens violinerne synger og kameraet bølger.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
rafle, La

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Beslutningen
Instr: Rose Bosch Prod: Ilan Goldman  Manus: Rose Bosch  Foto: David Ungaro  Klip: Yann Malcor  Mus: Christian Henson  
Medvirkende:
Jean Reno (Dr. David Sheinbaum)
Mélanie Laurent (Annette Monod)
Gad Elmaleh (Schmuel Weismann)
Raphaëlle Agogúe (Sura Weismann)
Hugo Leverdez (Jo Weismann)
Anne Brochet (Dina Traube)
Denis Menochet (Corot)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.