3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Game, The
En stenrig forretningsmand får vendt op og ned på sin tilværelse, da han får en alternativ gave af sin bror.
ET FUTURISTISK SPIL
Hovedpersonen Michael Douglas befinder sig i en pseudo-surrealistisk tåget historie. "The game" er mystisk semi-science-fiction, der aldrig rigtig bliver spændende, fordi historien ikke tillader en sammenhængende struktur.

Ensrettet forretningsmand
Nicholas van Orton er en stenrig, snobbet og 'ensrettet' forretningsmand, der lever et ensomt og stresset liv med sig selv og sit arbejde.

En dag får han en fødselsdagsgave af sin lillebror Conrad: Et gavekort til et nyåbnet firma, der arrangerer specialdesignede 'spil' til mennesker. Spil, der foregår sideløbende med deres hverdag.

Tjekkes i hoved og røv
Hos firmaet udfylder Nicholas tonsvis af papirer, besvarer spørgsmål (bl.a. om han føler sig skyldig, når han onanerer!) og bliver tjekket i hoved og røv. Så kan spillet ellers gå i gang.

Nicholas finder hurtigt ud af, at spillet ikke er særlig rart. Langsomt men effektivt arbejder firmaet sig ind i hans privatliv og ødelægger skridt for skridt hans tilværelse.

Det er meningen, at Nicholas skal pusle sig gennem sit spil ved hjælp af en række nøgler, som han får hen ad vejen. Men han ved først i de pressede situationer, i hvilken forbindelse, han skal bruge nøglen.

Forsøg på mord
Således forsøger firmaet at slå ham ihjel (eller er det kun et spil?), de stjæler hele hans likvide formue fra banken i Schweiz, de raserer hans kæmpevilla fuldstændig med graffiti og anden hærværk, (i ultraviolet belysning for uhyggens skyld - og med obskurt musik).

Midt i det hele finder Nicholas trøst hos den uheldige tjener Christine. Eller det troede han i hvert fald. Men han udsættes nu for et spil, hvor han ikke kan stole på nogen, alle er imod ham.

Og hele tiden mindes han om, at hans far i samme alder, som Nicholas er i nu, sprang ud fra taget af en skyskraber. Skal Nicholas gå samme vej, er det det, firmaet ønsker?

Douglas ejer filmen
Michael Douglas ejer filmen. Alle andre skuespillere besidder kun mindre roller. Sean Penn medvirker fx. i sammenlagt godt syv minutter. Michael Douglas spiller sin rolle udmærket, både som millionær-snob og som forfulgt, skræmt og ruineret spildeltager.

Sceneriet er futurisrisk, tydeligvis stærkt inspireret af Blade runner (1982). Stemningen er trykket, og underholdningsværdien kan være høj, når trykket er højest.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Game, The

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Thriller, 122 min
Dansk titel: Game, The
Instr: David Fincher Prod: Steve Golin, Ceán Chaffin  Manus: John Brancato, Michael Ferris  Foto: Harris Savides  Klip: James Haygood  Mus: Howard Shore  
Medvirkende:
Michael Douglas (Nicholas van Orton)
Sean Penn (Conrad van Orton)
Deborah Kara Unger (Christine/Claire)
James Rebhorn (Jim Feingold)
Peter Donat (Samuel Sutherland)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.