3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

enfant sauvage, L´
I 1798 fanges en dreng, der har levet sin barndom i vildskab. Nu sætter en venlig mand sig for at give ham en tryg hverdag i civilisationen.
VILD DRENG TÆMMES
François Truffaut har i hovedparten af sine film tematiseret det, som han selv gennem barndommen gennemlevede: opvæksten på børnehjem, svigt, misbrug og manglende voksenindsigt i børns verden.

Raffineret simpelt
I "L'enfant sauvage" bringer Truffaut os i en raffineret simpelt fortalt historie tilbage til året 1798. Her findes en dreng, der hele sin barndom har levet alene og fuldstændig isoleret i skoven.

Han tages til fange og bringes inden længe til Paris, hvor han anbringes på instituttet for døvstumme, og her betragtes han som en idiot og et udskud.

Heldigvis fatter en underviser på instituttet sympati for den vilde og tilsyneladende utæmmelige dreng, og han beslutter at tage drengen med sig hjem i privaten for her at finde ud af, om han kan vænne sig til en civiliseret tilværelse.

Drengen har ikke noget sprog og ikke megen tålmodighed med sin nye tilværelse, men det lykkes alligevel hans nye lærer at skabe tryghed i de nye rammer.

Klarhed
Filmen har et stilistisk yderst enkelt udtryk, der bedre end noget andet troværdiggør tiden omkring år 1800. De sarte og stort set naturligt belyste sort/hvide billeder rummer i sig selv en klarhed, der understøtter filmens enkle og hjertelige budskab.

Troværdig vildbasse
Truffaut spiller selv roligt og behageligt den venlige nye plejefar til den vilde dreng. Drengen, der får navnet Victor, er et tilpas kontrolleret instrueret bekendtskab og i det store og hele en troværdig vildbasse.

Underlagt fint doseret klassisk musik.
Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
enfant sauvage, L´

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1970, Frankrig, Drama, 83 min
Dansk titel: vilde dreng, Den
Instr: François Truffaut Prod: Marcel Berbert  Manus: François Truffaut, Jean Gruault  Baseret på: romanen "Mémoires et rapport sur Victor de l'Aveyron" af Jean Itard  Foto: Nestor Almendros  Klip: Agnès Guillemot  
Medvirkende:
Jean-Pierre Cargol (Victor, l'enfant sauvage)
François Truffaut (Le Dr Jean Itard)
Françoise Seigner (Madame Guerin)
Jean Dasté (Professeur Philippe Pinel)
Annie Miller (Madame Lemeri)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.