3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

x Files: I Want to Believe, The
To tidligere FBI-agenter mødes i en sag, hvor en præst hævder at have syn, der kan guide politiet til en række uopklarede mord.
EFFEKTIV X-FILES-FILM
Med overraskende og skræmmende styrke indtager de strengt fortrolige filer endnu engang biografmediet. Det er effektivt, det er uhyggeligt, og det er hamrende godt håndværk.

De forhenværende FBI-agenter Mulder og Scully trækkes tilbage i deres gamle jobs, da en præst hævder at kunne se en række mord og efterfølgende pejle sig ind på, hvor de ligger begravet.

Der er et utal af skeptikere blandt FBI, men Mulder er stadig blandt dem, der "ønsker at tro", og det viser sig da også, at præsten kan vise vejen - men hvorfra stammer hans syn?

De mange mord viser sig at have uhyggeligt makabre historier, som Mulder og Scully efterhånden væves ind i, med stor fare for deres egne liv.

Krybende uhygge
Filmen er først og fremmest skoleeksemplet på kontant underholdende action. Når man dertil lægger det krybende uhyggelige og velskrevne plot, får man en film uden nåde - og svedige håndflader.

Ganske vist er historien gearet op i det lilla felt, og er i visse henseender en tand for meget af det gode, men den viser også hele tiden nye sider og små og store overraskelser, der stråler for sig og på en måde drøner igennem den ellers støjende og effektbelagte skal.

Stilrent univers
Universet som man kender det fra tv-serien er i filmen langt mere stilrent og skruet op på et niveau, der klæder begivenhederne særdeles godt.

Budgettet er tårnhøjt, hvilket bevirker, at enhver lille brik flyttes med voldsom styrke, og hermed bliver effekten nærved eksplossiv.

Hektisk plot
Der pumpes konstant adrenalin ud i det hektiske plot, og tilskueren bliver holdt fast i en stadigt intensiveret klaustrofobi.

Det klæbrige effekttapet, og særligt lyden og musikken, er egentlig alt for meget, men når det endelig skal være, så er dette filmtypen, hvor det er mest på sin plads, fordi begivenhederne i forvejen er blæst op på et umenneskeligt niveau.

Enkelte sidehistorier bliver lovligt amerikana-klamme, men igen fastholdes den grundlæggende spænding helt uden ophold - og afsluttes af vanvittigt flotte eftertekster.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
x Files: I Want to Believe, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2008, USA, Thriller, 104 min
Dansk titel: x Files: I Want to Believe, The
Instr: Chris Carter Prod: Chris Carter, Frank Spotnitz  Manus: Frank Spotnitz, Chris Carter  Baseret på: tv-serien "The X-Files"  Foto: Bill Roe  Klip: Richard A. Harris  Mus: Mark Snow  
Medvirkende:
David Duchovny (Fox Mulder)
Gillian Anderson (Dana Scully)
Amanda Peet (ASAC Dakota Whitney)
Billy Connolly (Father Joseph Crissman)
Mitch Pileggi (Walter Skinner)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.