4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Stagecoach
En diligence fyldt med passagerer skal krydse farligt indianerterritorium og må grueligt meget igennem.
KULTISK GALOP
John Fords og John Waynes filmiske partnerskab kulminerede på mange måder i denne sælsomme og klassiske western, der stadig dekader efter sin tilblivelse har samme tryllebindende udstråling.

"Stagecoach" er den enkle og ukrukkede historie om en simpel dilicencerejse for en flok meget forskellige passagerer. Da det går op for dem, at de er nødt til at krydse territorier med fjendtlige indianere, begynder angsten at brede sig, og da de åbne sletter viser sig, er diligencen også ganske blottet.

Det er ikke det basale cowboys og indianere-plot, der er filmens egentlige narrative drive. Selvfølgelig ligger spændingen om udfaldet af mødet mellem rødhuderne og blegansigterne som en evig latent bombe, der naturligt udløses i kausale linjer.

Hvor instruktøren John Ford henter filmens største sympati hos tilskueren er i de detaljerede og hjertelige portrætter af diligencens enkelte passagerer. I en underfundig blanding af humor og alvor portrætteres det meget forskellige persongalleri, så deres færd gennem farerne bliver langt mere farverig end blot actionmættet.

Ford var uovervindelig westerninstruktør på sin tid, ikke mindst fordi hans anvendelse af den virkelige verdens kulisse var både unik og virkningsfuld. Det er billederne af de øde sletter og knejsende bjerge, som man husker som filmens stærkeste varemærke, og lagt i optikken på fotografen Bert Glennon bliver diligencerejsen særdeles nærværende.

Rollerne er i vid udstrækning stereotyper, men Ford tegner alligevel sit galleri af personer med en detaljeret pen, så deres udstråling forstærkes markant. Bedst i birollerne er Donald Meek i sit portræt af den lille, skaldede og nervøse Samuel Peacock og Thomas Mitchell som den evigt alkoholiserede men grundlæggende sympatiske læge, Doc Boone.

Rejsen gennem det barske og golde landskab bliver selv for dagens tilskuer en underfundig og stærk oplevelse. Dette netop fordi John Ford har mere fokus på detaljen i historien end på den sikre vej mod klimaks, og styrken ligger således i blandingen af rå og veltimet spænding i teknisk fuldendt form og de nære personlige portrætter.
Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Stagecoach

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1939, USA, Western, 96 min
Dansk titel: Diligencen
Instr: John Ford Prod: John Ford  Manus: Duudley Nichols, Ben Hecht  Baseret på: historien "Stage to Lordsburg" af Ernest Haycox  Foto: Bert Glennon  Klip: Otho Lovering, Dorothy Spencer, Walter Reynolds  Mus: Gerard Carbonara  
Medvirkende:
John Wayne (The Ringo Kid)
Andy Devine (Buck)
Claire Trevor (Dallas)
John Carradine (Hatfield)
Thomas Mitchell (Doc Boone)
Louise Platt (Lucy Mallory)
George Bancroft (Marshal Curly Wilcox)
Donald Meek (Samuel Peacock)
Berton Churchill (Henry Gatewood)
Tim Holt (Lt. Blanchard)
Priser:
AA, Bedste Musik
AA, Bedste birolleskuespiller (Mitchell)
AAN, Bedste film
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste scenografi
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.