3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Anamorph
En erfaren politimand trækkes ind i en seriemordgåde, der overgår enhver fantasi.
BESTIALSKE SNIT

Se hellere:
Perfume: The story of a murderer (2006)
Badlands (1973)

Klassisk stramt og pletvis intelligent fortalt thriller, der kredser om dødens helt store æstetik set gennem en gal morders optik.

Eller rettere set gennem politimanden Stans (Willem Dafoe) optik, for det er ham, der må samle trådene op efter de bestialske gerninger.

Ingen tilfældige mord
Og tråde er der netop tale om i mere end en forstand, for de mord, der bliver begået, er ikke tilfældige skyderier eller knivstikkerier. Morderen benytter sig af en kunstnerisk teknik, hvor perspektivets love manipuleres for at skabe to billeder på ét lærred.

De dræbte er morderens kunstværker, og Stan er morderens anmelder. Det er op til Stan at finde koden til gerningernes anamorfotiske æstetik - og måske via denne kode finde vejen til morderen.

Stemnings-diktat
Der er ikke noget i Henry Millers film, der indtræffer som en overraskelse. I den klassiske genrefortælling overlades stort set intet til fantasien, og stemninger og uhyggens kerne dikteres fra første scene af den flade filmmusik og et moderne snit, der klipper og blinker sig gennem det bestialske tema.

Intelligent indspark
Det intelligente i filmen opstår primært som følge af det æstetiske undertema, der beskæftiger sig med dissektionen af anamorfistisk tænkning ud i morderiske gerninger.

Men denne brug af modstridende elementer er også i højrisikozonen for at havne i en både søgt og plat gummipude af klichéer; filmen bevæger sig i mange henseender på afgrunden.

Flad iscenesættelse
Willem Dafoe leverer en pænt robust præstation i en politirolle, der må siges at være udstyret med pænt mange karakterrelaterede stereotyper. Han kan ikke stille noget op over for den ambitiøse men uheldigvis flade iscenesættelse.

Filmen bliver i tiltagende grad opslugt af sin egen eskalerende dramatik, og det synes efter en time klart, at projektet er ude af kunstnerisk kontrol.

Stålsatte fans af den særligt bestialske mordgåde-undergenre vil dog finde spænding til det sidste i historiens tiltagende vanvid.
Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Anamorph

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
2007, USA, Thriller, 107 min
Dansk titel: Anamorph
Instr: Henry Miller Prod: Marissa McMahon  Manus: Henry Miller, Tom Phelan  Foto: Fred Murphy  Klip: Geraud Brisson  Mus: Reinhold Heil, Johnny Klimek  
Medvirkende:
Willem Dafoe (Stan)
Scott Speedman (Carl Uffner)
Peter Stormare (Blair Collet)
Clea DuVall (Sandy Strickland)
James Rebhorn (Chief Lewellyn Brainard)
Amy Carlson (Alexandra Fredericks)
Don Harvey (Killer)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.