3454 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Badlands
En ung rebel, som mange synes ligner James Dean, danner par med en teenager og slår et hav af mennesker ihjel, på vild flugt fra myndighederne.
FORFINET FLUGTFILM
Baseret på virkelige hændelser fra senhalvtredsernes USA skabte Terrence Malick denne særprægede og relativ kontroversielle film om en morders flugt gennem land og by med en naiv teenagepige ved sin side.

Fra den kriminelle virkelighed
Filmen var især kontroversiel på den tid, hvor den fik premiere, fordi det var nyt for mange at få præsenteret en historie om en morder fra morderens ende af verden. Historien er nemlig ikke klassisk jeg-skal-komme-efter-dig. I stedet opleves begivenhederne gennem den naive teenagepiges øjne og hermed fra den virkelighed, hvor de kriminelle handlinger begås.

Normalen for Hollywood især med denne type film, der portrætterer virkelige hændelser, ville typisk være "de gode mod de onde", men instruktøren Terrence Malick ville det anderledes.

Teenagerpigen Holly (Sissy Spacek) går rundt og keder sig i et par meget korte shorts, da skraldemanden Kit (Martin Sheen) trasker forbi og vækker pigens interesse.

Det skal snart vise sig, at Kit har omfattende planer med Holly. Han vil bortføre hende fra hendes dominerende far og tage hende med ud på alle tiders rejse i det amerikanske landskab.

Og det kommer til at stå uhyggeligt klart for Holly, at hendes nye ven absolut ikke vil lade noget stå i vejen for sine planer. Snart er Kit mangedobbelt morder, og Holly sidder tyggegummignaskende og naiv ved hans side og bliver ført rundt i den jagedes intense verden.

Følt skuespil
Båret af følt skuespil fra især Martin Sheen og Sissy Spacek bliver "Badlands" et meget intenst bekendtskab. Meget af filmens styrke ligger desuden i Terrence Malicks enestående landskabsindstillinger, visualiseret gennem filmens dygtige fotografer , billeder der bliver til rene levende malerier med en høj grad af kunstnerisk kvalitet.

Det mest raffinerede og betagende ved filmen er imidlertid dens jordbundne og kompromisløse måde at fortælle sin barske historie på. Her er intet øje-for-øje-plot, og brugen af dramatiserende visuelle effekter er begrænset til instruktørens fintfølende fotografiske blik.

Musikken er et raffinement af stemninger, primært tidstypiske navne, der går fint i tråd med helhedens enkle udtryk.
Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Badlands

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1973, USA, Drama, 90 min
Dansk titel: Badlands
Instr: Terrence Malick Prod: Terrence Malick  Manus: Terrence Malick  Foto: Tak Fujimoto, Stevan Larner, Brian Probyn  Klip: Robert Estrin  Mus: James Taylor m.fl.  
Medvirkende:
Martin Sheen (Kit)
Sissy Spacek (Holly)
Warren Oates (Father)
Ramon Bieri (Cato)
Alan Vint (Deputy)
Gary Littlejohn (Sheriff)
John Carter (Rich Man)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.