4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bourne Ultimatum, The
Agenten uden identitet, Jason Bourne, bruger sine sidste overmenneskelige kræfter på at finde sandheden om sig selv.
FORTÆNKT ACTION PÅ SPEED

Sammenhængende film:
The Bourne identity (2002)
The Bourne ultimatum (2007)

Så er der måske fred på Bourne-fronten? Tredje og "ultimative" film om den kække og hårdtslående Jason Bourne er i hvert fald den forklarende og afsluttende i trilogien: forløst og med knyttet næve vil Bourne-heppekoret gå i knæ og sige "YES!"

Fred er der brug for - ikke alene efter godt to timer i selskab med alle tiders mest fortænkte actionfilm, men også efter hele tre film om agenten uden identitet.

Humør-lavkonjunktur
Matt Damon spiller selvfølgelig endnu engang Jason Borune, der siden sidste film, tabet af en dejlig kæreste og som følge af almindelig lavkonjunktur på humørfronten er blevet mere end almindeligt gal i skralden.

Nu vil Bourne have hævn, og denne gang skal de give genlyd over hele kloden. Samtidig er Bourne fast besluttet på at genfinde sin tabte hukommelse og finde sandheden om sit eget uharmoniske alter ego.

Således går det over stok og sten med den tapre og usårlige Bourne, alene i filmens tyve minutter lange actionbrag er vi nåede jorden rundt mindst otte gange, ledsaget af et effektmageri, der er så opspeedet, at det allerede før premieren burde have været tvangsindlagt til afvænning.

På papiret har Bourne ikke andet end modstandere, der vil have ham henrettet på stedet, men selv i globale fædrelandsfirmaer som CIA er der brodne kar, og nogle af de grumme bagmænd (eller snarere kvinder) tager Bournes parti, hvilket leder ham på sporet af den grumme sandhed.

Eksklusiv Bourne-opskrift
Her er opskriften på hvordan man fabrikerer en ultimativ Bourne-film, så biografsale verden over gynger af begejstring

1) Lad kameraet gynge uafbrudt i en såkaldt "håndholdt for øvede".
2) Sæt bimlende og beepende lyde på alt, også overvågningskameraer, der panorerer.
3) Lad kæk og orientalsk klingende musik med udvidet slagtøjsbesætning brage i firs kanaler på én gang - uafbrudt.
4) Husk at lade kameraet gynge ekstraordinært meget, både horisontalt og vertikalt!
5) Find en hel hær af kendte skuespillere, så publikum rigtig kan identificere sig med de spændende ansigter.


Ovennævnte fem punkter beskriver den fantastisk fortænkte måde at lave actionfilm på, som instruktør Paul Greengrass åbenbart er tilhænger af. Det er kvalmende latterligt at filme en hel film på denne måde.

Rystende ukunstnerisk
Det er både misforstået, fortænkt og dybt ukunstnerisk at lade samtlige billeder ryste så meget. Tanken er selvfølgelig, at publikum skal føle, at der er gang i den hele tiden, at der hele tiden er fare på færde.

Effekten bliver imidlertid snarere en ufrivilligt kikset understregelse af, at manuskriptet er så banalt og uden egentligt interessante temaer, at det slet ikke burde have været filmatiseret.

En film uden æstetik
Pakket ind i hvin, krasj, swoosh, boing og paw bliver Bourne ifølge Greengrass rigtig vedkommende, og publikum verden over elsker da også denne meningsløse og helt foruroligende ligegyldige film. Tankevækkende.

Hvad er det ved dette inferno af fortænkt actionspeed, der fascinerer det brede publikum? At der er gang i den? Ja, det er muligt, men har man glemt, at filmen er et værk uden æstetik overhovedet. Man kan ikke engang tale om en grim æstetik.

Matt Damon og en mindre hær af kendisser spiller op til det vuggende kamera i ligegyldige roller, der gør det håbløse projekt "perfekt".
Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Bourne Ultimatum, The

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
2007, USA, Action, 126 min
Dansk titel: Bourne Ultimatum, The
Instr: Paul Greengrass Prod: Frank Marshall, Paul Sandberg  Manus: Tony Gilroy, Scott Z. Burns, George Nolfi  Baseret på: roman af Robert Ludlum  Foto: Oliver Wood  Klip: Christopher Rouse  Mus: John Powell  
Medvirkende:
Matt Damon (Jason Bourne)
Julia Stiles (Nicky Parsons)
David Strathairn (CIA Deputy Director Noah Vosen)
Scott Glenn (CIA Director Ezra Kramer)
Albert Finney (Dr. Albert Hirsch)
Joan Allen (Pamela Landy)
Franka Potente (Marie Kreutz)
Daniel Brühl (Martin Kreutz)
Mark Bazeley (Betancourt)
Brian Cox (Ward Abbott (stemme))
Edgar Ramírez (Paz)
Priser:
AA, Bedste lydklipning
AA, Bedste lydmix
AA, Bedste klipning
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.