3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bandits
To meget effektive bankrøvere, eftersøgt over hele USA, falder for den samme kvinde - og det giver problemer.
ACTION FOR FOLKET
Veteraninstruktøren Barry Levinson træder hér lige lovlig skødesløst og uinspireret sømmet i bund og skaber en actionfilm, der bestemt ikke er bleg for at underholde, men som i substans og tempo er både plat og ujævn.

Det er et spørgsmål om at få historien til at samle sig om det egentlige tema: hæsblæsende bankrøveri med glimt i øjet, og det lykkes Levinson med herlig effekt i filmens første halve times tid. Hér får vi prøver på instruktørens i øvrigt veludviklede sans for tempo og elegance i fortællestilen, og skuespillerne trives fortræffeligt.

Willis og Thornton bryder ud af fængslet, gemmer sig og går snart i gang med at røve banker igen. Deres særlige kendetegn er, at de bruger et helt døgn på at forberede bankdirektørerne og deres familier, spiser og sover hos dem, inden de om morgenen tager ud i banken for at hente byttet.

En kvinde knækker filmen
Men filmen knækker, da en tredje person - noget umotiveret - skrives ind, en frustreret og forsømt kvinde som bankrøverne begge forelsker sig i. Herfra drejer handlingen fra ved frakørsel 1 og tager den nemme men noget åndssvage vej ad kærlighedens grusveje.

Den ironiske charme har været med fra første scene og fungerer filmen igennem som et kærligt distancerende glimt i øjet. Den udvikler sig dog mere og mere til fladpandekomik og bliver et lettere sursødt, lummer sexistisk budskab, der efterhånden overtager og kvæler charmen og elegancen.

Småkedsommelig romantik
Det er i virkeligheden først og fremmest brandærgerligt at ødelægge en i bund og grund charmerende actionfilm til fordel for småkedsommelig romantik, der ind imellem synes at ville tilføre filmen en alvorlig dimension, hvilket er ude af proportioner.

Både Bruce Willis og Billy Bob Thornton spiller, som man kunne forvente, mens Cate Blanchett gør hvad hun kan i den umulige rolle som irritationsmomentet over dem alle: kvinden i midten i en antændt actionfilm.
Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Bandits

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
2001, USA, Action, 122 min
Dansk titel: Bandits
Instr: Barry Levinson Prod: Ashok Amritraj, Michele Berk, Michael Birnbaum, David Hoberman, Barry Levinson, Arnold Rifkin m.fl.  Manus: Harley Peyton  Foto: Dante Spinotti  Klip: Stu Linder  Mus: Christopher Young  
Medvirkende:
Bruce Willis (Joseph 'Joe' Blake)
Billy Bob Thornton (Terry Lee Collins)
Cate Blanchett (Kate Wheeler)
Troy Garity (Harvey 'Dog' Pollard)
Brian F. O´Byrne (Darill Miller)
Stacey Travis (Cloe Miller)
Bobby Slayton (Darren Head)
Azura Skye (Cheri)
Sven-Ole Thorsen (Oregon State Prison Guard (ikke krediteret))
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.