4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Escape From Alcatraz
Filmatisering af en virkelig fangeflugt fra det berygtede fængsel.
ULTIMATIV FÆNGSELS-SPÆNDING
Instruktør Don Siegel og Clint Eastwood viser endnu engang, at de kommer overordentlig godt ud af det sammen, når de laver film sammen.

"Escape from Alcatraz" er en af Don Siegels bedste spændingsfilm, den er gennemarbejdet spændende og troværdig: Man er virkelig opslugt fra start til slut.

Det flugtsikre fængsel
Clint Eastwood spiller den nyankomne fange Frank Morris, der har haft for vane at flygte fra alle tidligere fængsler, han har været indsat i. Derfor har man fået ham anbragt på Alcatraz - det stensikre fængsel på klippeøen midt i havet.

Planlagt til mindste detalje
Herfra kan han i hvert fald ikke flygte, tror man... Men der skal ikke gå lang tid, før Morris finder ud af, at en ventilationskanal i hans celle er omgivet af mørnet cement, der er lige til at pille væk, således at hullet kan gøres større. I spisesalen får han tre andre med på flugtidéen, og det hele bliver planlagt ned i mindste detalje.

I de bedste hænder
Filmen synes også planlagt ned i mindste detalje. Når en film af denne genre bliver lagt i hænderne på Don Siegel, kan den næppe være i bedre hænder.

Man fatter hurtigt sympati for Clint Eastwoods Frank Morris, der viser tegn på at være både handlekraftig og medmenneskelig.

Brillant instrueret
Filmens første time og ti minutter bruger Don Siegel på at karakterisere de forskellige indsatte og deres forhold i fængslet; brillant skildret og instrueret, og filmen indeholder ingen forudsigelighed eller irritationsmomenter.

Stærke skyggevirkninger
Der er lagt stor vægt på lyssætning og skyggevirkninger, hvilket giver en effektiv indelukket stemning. Følelsen af selv at være indespærret er omsluttende!

Trykket stemning
Der hersker konstant en trykket stemning - det er fængslets atmosfære og de indsattes angst og håbløshed. Når vi når til klimaks - selve flugten - stiger spændingsniveauet endnu et par takker, og man begynder efterhånden at bide negle.

Et mesterstykke
Filmen bygger på en sand historie, og flugten kan vel siges at være et mesterstykke. Det samme kan man også sige om Don Siegels filmatisering.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Escape From Alcatraz

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Flugten fra Alcatraz
Instr: Don Siegel Prod: Don Siegel  Manus: Richard Tuggle  Foto: Bruce Surtees  Klip: Ferris Webster  Mus: Jerry Fielding  
Medvirkende:
Clint Eastwood (Frank Morris)
Patrick McGoohan (Warden)
Roberts Blossom (Doc)
Jack Thibeau (Clarence Anglin)
Fred Ward (John Anglin)
Paul Benjamin (English)
Danny Glover (Indsat)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.