3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Diary of Anne Frank, The
Teenageren Anne Frank skrev flittigt i sin dagbog igennem de år, hvor hun og en række andre jøder holdt sig skjult under anden verdenskrig.
STÆRK KLASSIKER
Den første af en lang række filmatiseringer af Anne Franks dagbog er George Stevens to en halv time lange sort/hvide udgave fra 1959.

Filmens markant største svaghed er, at Millie Perkins på ingen måde formår at udtrykke Anne Franks inderlighed og naive charme. I stedet bliver portrættet forlorent og overfladisk, hvilket naturligvis er problematisk i så afgørende en rolle.

I det klemte loftsrum
Til gengæld er filmen knugende stærk i sit portræt af nærheden, spændingen og angsten i det klemte loftsrum, hvor Anne Frank og hendes familie sammen med en lille gruppe andre jøder holder sig skjult for nazisterne under anden verdenskrig.

Man fornemmer fra første sekund, at George Stevens er utrolig ambitiøs: filmen er kendetegnet ved sit kunstnerisk høje niveau, hvor ingen kameraindstilling er overladt til tilfældigheder. Det gør filmen til et udfordrende æstetisk bekendtskab, hvor den sort/hvide fotografering virkelig bider sig fast i hukommelsen.

Højdepunkterne er værd at vente på
Ubeskåret i al sin oprindelighed er filmen med sine 170 minutter en noget langtrukket affære: man kunne godt have ønsket sig lidt mere kontant afregning. Men højdepunkterne er værd at vente på: når spændingen er på toppen, tør man dårligt trække vejret.

Komiske biroller
Der går lidt folkekomedie i birollegalleriet, hvor en form for komisk distance til alvoren ikke rigtig lykkes. Det er et forsøg på at skildre dagligdagen i selv denne ultimativt pressede situation, men resultatet er ikke overbevisende.

Filmen er en vinder næsten udelukkende på sit teknisk mesterlige niveau og på de tre-fire højdepunkter, der til sammen varer omtrent ti minutter af i alt 170 - det er i sig selv lidt af en præstation!
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Diary of Anne Frank, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1959, USA, Biografi, 170 min
Dansk titel: Anne Franks dagbog
Instr: George Stevens Prod: George Stevens  Manus: Frances Goodrich, Albert Hackett  Baseret på: dagbog af Anne Frank, skuespil af Goodrich & Hackett  Foto: William C. Mellor  Klip: David Bretherton, William Mace, Robert Swink  Mus: Alfred Newman  
Medvirkende:
Millie Perkins (Anne Frank)
Joseph Schildkraut (Otto Frank)
Shelley Winters (Mrs. Petronella Van Daan)
Richard Beymer (Peter Van Daan)
Gusti Huber (Mrs. Edith Frank)
Lou Jacobi (Mr. Hans Van Daan)
Diane Baker (Margot Frank)
Douglas Spencer (Kraler)
Dodie Heath (Miep)
Ed Wynn (Mr. Albert Dussell)
Priser:
AA, Bedste scenografi
AA, Bedste s/h-fotografering
AA, Bedste birolleskuespillerinde (Winters)
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste birolleskuespiller (Wynn)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.