4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

East of Eden
En svært tilgængelig ung mand bliver misforstået fra alle sider.
SJÆL & NERVE
Enormt kraftfuldt og bevægende drama, som har fået en ekstra nærmest mytisk dimension, i og med at unge James Dean debuterede som skuespiller med en sublim præstation - for senere samme år at køre galt i sin Porsche og dø.

Ualmindeligt opslugende
"East of Eden" er i det hele taget en virkelig fantastisk film - alle spiller bragende, historien er mere end almindeligt opslugende - på grund af de alternativt fortalte temaer.

Kain & Abel-tema
Grundlæggende bygger filmen (og John Steinbecks romanforlæg) på Kain og Abel-historien, men opbygningen i filmen er mere finurlig og overraskende end som så.

Sammensat og utilregnelig
James Deans Cal Trask er en sammensat og utilregnelig type, som det for tilskueren er svært at blive klog på. Også hans omgivelser i filmen er utrygge ved ham - selv hans tvillingebror Aron og dennes kæreste Kate.

Sammen med faderen Adam Trask bor de to brødre på en gård i USA anno 1912. Faderen er land- og forretningsmand, og hans idé med at sende tusindvis af iskølede grøntsager med godstog synes glimrende.

Men uheldigvis strander toget, og alle grøntsagerne og pengene går tabt. I et forsøg på at vinde faderens kærlighed tilkæmper Cal sig alle pengene - men faderen vil til Cals store sorg ikke have dem. Han er meget gladere for broderens nyhed om, at han har forlovet sig med Kate. Her har vi Kain og Abel-temaet.

Sjæl & nerve
Hvad filmen ellers rummer af finurligheder ville være både svært og synd at røbe her. Historien er så original og uforudsigelig, at man konstant er bænket og åndeløs.

"East of Eden" har sjæl og nerve, så det slår gnister.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
East of Eden

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
1955, USA, Drama, 109 min
Dansk titel: Øst for Paradis
Instr: Elia Kazan Prod: Elia Kazan  Manus: Paul Osborn  Baseret på: roman af John Steinbeck  Foto: Ted McCord  Klip: Owen Marks  Mus: Leonard Rosenman  
Medvirkende:
James Dean (Cal Trask)
Julie Harris (Abra)
Raymond Massey (Adam Trask)
Richard Davalos (Aron Trask)
Burt Ives (Sam)
Jo Van Fleet (Kate)
Lois Smith (Anne)
Timothy Carey (Joe)
Lonny Chapman (Roy Turner)
Priser:
BD, Bedste udenlandske film
CAN, Bedste dramatiske film
CAN-N, Palme d´Or-nominering
GG, Bedste film
AA, Bedste birolle skuespillerinde (Van Fleet)
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste skuespiller (Dean)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.