3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Air Force One
Den amerikanske præsident kommer ud for ubehagelige terrorister ombord i sit privatfly og må tage sagen i egen hånd.
TYK PATRIOTISME
"Air Force One" er en rigtig god gammeldags Hollywood-thriller med et fuldstændig usandsynligt plot, hvor en mand og hans lille familie kommer i store vanskeligheder i en situation, hvor det er umuligt at flygte.

Spændningsmættet tempo
Den rigtig glædelige overraskelse består i, at filmens vammelsøde amerikaner-patriotisme takket være en flot Harrison Ford-præstation træder lidt i baggrunden til fordel for det høje, spændingsmættede tempo.

Præsidenten Jim Marshall (Harrison Ford) har lige holdt en stor, banebrydende tale i Rusland, og herefter træder han direkte om bord i det store præsidentfly "Air Force One" på vej hjem til staterne.

Det såkaldt bedst sikrede fly i verden lever dog ikke op til sit ry, da en hel gruppe terrorister, ledet af Egor Kurshunov (Gary Oldman), kaprer flyet med krav om at få løsladt en russisk general fra et russisk fængsel.

Tilbage i USA sidder alle præsidentens mænd (og en enkelt kvinde, nemlig vicepræsidenten spillet af Glenn Close) og bider negle, mens de forsøger at finde en løsning på det, for nationen - og planeten, svært kaotiske problem.

Men det er præsidenten selv, der gør hele arbejdet, idet han egenhændigt kaster sig ud i en række heltegerninger om bord på flyet i forsøget på at redde besætningen og verden.

Indiana Jones i jakkesæt
Her er Harrison Ford i særdeles underholdende øjeblikke tilbage som Indiana Jones iført jakkesæt. Men det er ikke uden tab, at præsidenten leger helt. Godt nok redder han kun med nød og næppe sin kære familie, men flere af hans betydningsfulde politikere er blevet skudt af de onde mænd.

Svært gennemskuelig sarkasme
I rollen som skurken tager Gary Oldman sig rigtig pænt ud. Med en stilfuld arrogance og en svært gennemskuelig sarkasme udstråler han ro og kontrol for så pludselig at bryde ud i kortvarige, oprigtigt skræmmende raserianfald. Præsidentens kone, spillet af Wendy Crewson, er en lille smule for sukkersød i sine følelsesudbrud, mens Liesel Matthews spiller rigtig flot som Fords teenagedatter.

Patriotismen for tyk
Instruktør Wolfgang Petersen er tilbage i den genre, hvor han gør sig bedst - actionthrilleren. "Air Force One" er, ligesom Petersens Clint Eastwood-succes In the Line of Fire (1993), forførende spænding i storslåede tekniske rammer, men patriotismen bliver alligevel ofte for tykt understreget, og det er rent ud sagt ikke til at holde ud, når det står på.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Air Force One

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Action, 122 min
Dansk titel: Air Force One
Instr: Wolfgang Petersen Prod: Wolfgang Petersen, Army Van Bernstein, Gail Katz, Jon Shestack  Manus: Andrew W. Marlowe  Foto: Michael Ballhaus  Klip: Richard Francis-Bruce  Mus: Jerry Goldsmith  
Medvirkende:
Harrison Ford (President James "Jim" Marshall)
Gary Oldman (Egor Kurshunov)
Wendy Crewson (Grace Marshall)
Paul Guntoyle (Chief of Staff Lloyd "Shep" Shepherd)
William H. Macy (Major Caldwell)
Lissel Matthews (Alice Marshall)
Glenn Close (Vice President Kathryn Bennett)
Dean Stockwell (Defense Secretary Walter Dean)
Tom Everett Scott (National Security Advisor Jack Doherty)
Jürgen Prochnow (General Ivan Radek)
Elya Baskin (Andrei Kolchak)
Philip Baker Hall (U.S. Attorney General Ward)
Timothy Carhart (Secret Service man at Checkpoint (ikke krediteret))
J.A. Preston (White House General (ikke krediteret))
Priser:
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste klipning
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.