3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Cold Mountain
Et stærkt forelsket par lider under deres adskillelse i den amerikanske borgerkrig. Men hele tiden lurer håbet om genforening.
STORT ANLAGT MELODRAMATIK
To en halv times billedbombardement. Det er smukt og betagende, men også både forudsigeligt og overfladisk.

Ganske banal kærlighedshistorie
Der er tale om en ganske banal kærlighedshistorie, der i Anthony Minghellas svulstige iscenesættelse ikke sætter sit lys under en skæppe: Overvældende flot fotograferet og med pæne skuespillerpræstationer hæfter "Cold Mountain" sig effektivt på nethinden, men bag nethinden lagrer den sig næppe mange sekunder.

Mod borgerkrigens rædsler
Det unge par, W.P. Inman og Ada Monroe, når lige at give hinanden et lidenskabeligt kys, så drager han af sted i borgerkrigens rædsler.

Nu kan årene ellers gå deres gang, og vi følger Ada Monroe, der forsøger at få tiden slået ihjel med at passe sit idylliske landsted. Langt derfra følger vi Inman, der ret hurtigt er på flugt fra krigen på vej mod sin elskede - som forhadt desertør.

Hård kamp for overlevelse
Ada får heldigvis selskab af den strikse og rapkæftede "tjenestepige", Ruby Thewes, der nok skal få sat gang i landstedet, mens Inman kæmper en hård og umenneskelig kamp for overlevelse.

Visuelt flot
"Cold Mountain" bevæger sig bombesikkert mod sit klimaks, som alle venter på, og som man kun i det stille tør håbe på bliver gjort til skamme. Undervejs kan man glæde sig over Minghellas fantastiske visuelle univers, der gør filmen et par kategorier større, end den egentlig er.

Klassisk romantisk underholdning
Historien er ikke noget, man behøver levne mange ord, men der er da klassisk romantisk underholdning at hente. Den næsten obligatoriske fjollede birolle, der er ment som det kontrastskabende element i en nedtrykt historie optræder her i skikkelse af Oscar-vindende, Renée Zellweger: nok mere grinagtig end morsom, selvom hun har sine øjeblikke - særligt da hun knækker hanens hoved.

Effektiv underholdning
Filmen levner ikke stof til eftertanke men er effektiv underholdning undervejs, ikke mindst takket være det entusiastiske hovedrollepar der får pletvis beundringsværdigt modspil fra bl.a. Brendan Gleeson og Philip Seymour Hoffman.
Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Cold Mountain

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2003, USA, Drama, 150 min
Dansk titel: Tilbage til Cold Mountain
Instr: Anthony Minghella Prod: Albert Berger, William Horberg, Sydney Pollack, Ron Yerxa  Manus: Anthony Minghella  Baseret på: bog af Charles Frazier  Foto: John Seale  Klip: Walter Murch  Mus: Gabriel Yared  
Medvirkende:
Jude Law (W.P. Inman)
Nicole Kidman (Ada Monroe)
Renée Zellweger (Ruby Thewes)
Brendan Gleeson (Stobrod Thewes)
Philip Seymour Hoffman (Veasey)
Natalie Portman (Sara)
Giovanni Ribisi (Junior)
Donald Sutherland (Reverend Monroe)
Kathy Baker (Sally Swanger)
James Rebhorn (Doctor)
Priser:
AA, Bedste birolle skuespillerinde (Zellweger)
AAN, Bedste sang ('Scarlet Tide')
AAN, Bedste sang ('You will be my ain true love')
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste skuespiller (Law)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.