4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Disappearance of Garcia Lorca, The
Den udskældte spanske digter García Lorca må flygte over hals og hoved men bliver alligevel likvideret. Flere år senere søger en landsmand sandheden.
HISTORISK DRAMATIK
Med en flot og meget æstetisk fotografering fra første scene forekommer dette sydlandske drama straks indbydende. Man mærker med det samme det sydende blod og den dramatiske åre, der skal tilføre filmen nødvendigt liv.

I ingenmandsland
Uheldigvis strander filmen et sted i ingenmandsland, hvor det hele forekommer lettere ligegyldigt, og hvor det kun er de smækre detaljer og det gennemførte filmhåndværk, der kan holde gejsten lidt oppe.

Frodig & alsidig kunstner
Andy Garcia leverer en af sine hidtil mest overbevisende præstationer som den frodige og alsidige kunstneriske begavelse, forfatteren Federico García Lorca (1899-1936), der blev kidnappet og myrdet af falangister i sin fødeby, Granada.

Overfladisk portræt
Marcos Zurinagas film giver et noget overfladisk portræt af den karismatiske forfatter, og filmen kan derfor ikke karakteriseres som en egentlig biografi. Lorcas figur spiller da også en mindre rolle i filmens fortolkning.

Læreren Ricardo har sat sig for at finde ind til sandheden omkring mordet på Lorca, 18 år tidligere. Dengang var Ricardo kun 13 år gammel og havde Lorca som sit største idol.

Men det er langt fra ufarligt at grave i så lukket en sag, når Spanien styres af en brutal diktator.

Vellykkede sekvenser
Der er mange vellykkede dramatiske sekvenser undervejs i den spændte skildring, men den generelle tendens i filmen er en ganske frastødende overdramatisering, der synes både unødvendig og stressende, oven i købet forplumret af en mere end uheldigt skidt filmmusik af Mark McKenzie - ren øregas.

Et lille homofilt tema
Der lurer et lille homoseksuelt subtema omkring personen Lorca, et tema der dog ikke får lov at blomstre i den hæsblæsende og actionprægede skildring, som instruktøren har valgt at prioritere.
Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Disappearance of Garcia Lorca, The

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1997, Spanien, Drama, 113 min
Dansk titel: Death in Granada
Instr: Marcos Zurinaga Prod: Moctesuma Esparza, Robert Katz, Marcos Zurinaga  Manus: Marcos Zurinaga, Juan Antonio Ramos, Neil Cohen  Baseret på: bøger af Ian Gibson  Foto: Juan Ruiz Anchía  Klip: Carole Kravetz  Mus: Mark McKenzie  
Medvirkende:
Esai Morales (Ricardo)
Andy Garcia (Federico García Lorca)
Edward James Olmos (Roberto Lozano)
Jeroen Krabbe (Col. Aguirre)
Marcela Walerstein (María Eugenia)
Miguel Ferrer (Centeno)
Tony Plana (Marcos, Lorca's friend)
Giancarlo Giannini (Taxi)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.