3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Shipping News, The
En "kedelig" mand mister sin letlevende kone. En tante tager ham og hans datter med til et øde beliggende hus på Newfoundland.
ROLIG, SMUK MENNESKESKILDRING
Endnu engang en dejlig film fra svenske Lasse Hallström i amerikansk regi. Hallström kan det dér med at tilføre sine film poesi, fred og ro, visdom og indsigt. "The Shipping News" er ingen undtagelse.

Kevin Spacey spiller den uheldige, "kedelige" og meget godtroende, Quoyle, der en dag ved et "lykketræf" støder ind i den letlevende, Petal.

Utilregnelig kærlighed
Det kommer der en lille pige ud af, men Petal er hverken interesseret i mand eller barn, så inden længe er hun skredet. Det går dog lidt for hurtigt, og hun omkommer med sin nye kæreste i en bilulykke.

På den yderste klippekyst
Selvom Petal ikke ligefrem var nogen drøm af en kærlig kvinde, sørger både mand og barn over hendes død. Her kommer Quoyles tante, Agnis, som en uventet redning. Hun tager Quoyle og datteren med til familiens gamle faldefærdige træhus på den yderste klippekyst i Newfoundland.

Starter på en frisk
Her blæser det altid, det er koldt og barskt. Huset er boltet fast med stålwirer, så det ikke blæser væk. Her skal Quoyle forsøge at starte på en frisk. Han får arbejde på den lokale avis og møder en enlig mor, men det er ikke helt let at gøre det rigtige.

Afkroge af det menneskelige sind
"The Shipping News" rummer talrige meget interessante personkarakteristikker, de fleste af dem kan man på en eller anden måde identificere sig med. Næsten alle afkroge af det menneskelige sind er afbilledet i de forskellige personer og deres særheder.

Barsk og gold natur
Som en meget stemningsskabende kulisse står den barske, golde natur. Kulden skaber en skøn kontrast til den famlende varme, som Quoyle udstråler i sine forsøg på at komme på banen igen.

Den fintfølende historie og en hel stribe stærke skuespillere skaber tilsammen en meget rørende film, der aldrig bliver hverken sentimental eller utroværdig.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Shipping News, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
2001, USA, Drama, 108 min
Dansk titel: Shipping News, The
Instr: Lasse Hallström Prod: Rob Cowan, Linda Goldstein Knowlton, Leslie Holleran, Irwin Winkler  Manus: Robert Nelson Jacobs  Baseret på: roman af E. Annie Proulx  Foto: Oliver Stapleton  Klip: Andrew Mondshein  Mus: Christopher Young  
Medvirkende:
Kevin Spacey (R.G. Quoyle)
Julianne Moore (Wavey Prowse)
Judi Dench (Agnis Hamm)
Cate Blanchett (Petal)
Pete Postlethwaite (Tert Card)
Scott Glenn (Jack Buggit)
Rhys Ifans (Beaufield Nutbeem)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.