En affære (2018)

    En nyansat gymnasielærer indleder - stik imod sund fornuft - et forhold til en af sine studerende.


    BETÆNDT AFFÆRE

    Tematisk beslægtede film:

    En affære (2018)

    Dronningen (2019)

     

    Tematisk og stemningsmæssigt meget lig May el-Toukhys danske Dronningen (2019) er dette norske drama et betændt drama om "forbudt" og "moralsk forkastelig" adfærd og forelskelse.

     

    Understimuleret

    Gymnasielæreren Anita har været gift i fem år med en dansker, men lader sig hurtigt forføre, da hun møder eleven Markus. Han er meget opsøgende, udadvendt og ved, hvad han vil have (seksuelt). Omvendt er Anita noget understimuleret med en mand, der hele tiden rejser og måske ikke viser hende den allerstørste interesse.

     

    Et nemt offer

    Hun er således et nemt "offer" for Markus' tilnærmelser og kan ikke kontrollere sig selv til at sige stop, mens legen endnu er god. De to indleder et dampende hedt seksuelt forhold - noget, der bliver svært at skjule, fordi Anita også i sin tid studerede med Markus' mor.

     

    Teenage-flyvskhed

    Da Markus med sin teenage-flyvskhed hurtigt søger andre græsgange, går Anita op i limningen. Hun vil ikke finde sig i at blive dumpet og vil gå langt for at få sin elsker tilbage. Spørgsmålet er, hvor længe hun kan holde facaden over for sin mand, kollegerne og vennerne.

     

    Sitrende og ætsende intensitet

    "En affære" er en både sitrende og ætsende intens film med et modigt og stærkt råmateriale. Ja tak til film, der tør beskæftige sig med (kærligheds)forhold lidt ud over det sædvanlige - uden at i dette tilfælde aldersforskellen nødvendigvis bliver gjort til genstand for det klamme, ulækre og forbudte.

     

    Markant hovedrollepræstation

    Og hold op for en markant og mentalt udkrængende hovedrollepræstation af Andrea Bræin Hovig som Anita. Ganske enkelt fremragende formidlet udi det labile, usikre, sårbare - for siden at vise usympatisk tænder.

     

    Overmod i selvsikker elegance

    Tarjei Sandvik Moe indrammer omvendt teenage-overmodet i en selvsikker elegance, der siden står for skud, når Anita kører kniven rundt i hjertet på ham - i overført betydning. De to står fænomenalt til hinanden i en vidunderlig personinstruktion. Carsten Bjørnlund er stærkt og velovervejet underspillet i birollen som Anitas karrieremand Hasse.

     

    Fascinerende filmkunst

    Fascinerende filmkunst i al sin enkelthed - i vid udstrækning med et begavet fravalg af underlægningsmusik og i en visuel indpakning, der på elegant og sart vis underbygger de store stemninger, der er på spil stort set fra første scene.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, Norge, Drama, Romantik, Teenagere, 92 min.

    Dansk titel: En affære
    Instr: Henrik Martin Dahlsbakken Prod: Henrik Martin Dahlsbakken Manus: Henrik Martin Dahlsbakken Foto: Oskar Dahlsbakken Klip: Vidar Flataukan Mus: Stein Berge Svendsen