Buried (2010)

    En amerikansk mand vågner og erfarer desperat, at han er levende begravet et sted i Irak.


    KLEMT VIRKELIGHED

    Den klaustrofobiske tilskuer vil ganske givet føle sig klemt over dén virkelighed, hovedpersonen Paul Conroy befinder sig i: "Buried" er i bogstaveligste forstand en one location-film, idet hele handlingen udspiller sig i en trækiste begravet et sted i irakisk sand.

     

    Usædvanlig gidselsituation

    Conroy er chauffør med militærmateriel i Irak, og væmmelige bagmænd har udvalgt ham som gidsel i forsøget på at opnå endnu mere opmærksomhed og få flere penge kradset hjem til terrororganisationen.

     

    En lommelygte i fodenden

    Det erfarer vi, fordi terroristerne har plantet en mobiltelefon i fodenden af Pauls kiste. De ringer til ham for at give dessiner, bl.a. opfordres han på det kraftigste til at filme en video med sig selv, hvorfor der også ligger en lommelygte.

     

    Sand mellem tæerne

    Paul forsøger desperat at få kontakt med både familie, 911 og FBI, men det er som om, ingen rigtig tager ham alvorligt. Imens fyldes kisten med mere og mere finsand...

     

    Kompromisløs setting

    Hatten sættes gerne på sned for den alternative og kompromisløse setting, der ikke afviger en tøddel fra præmissen. Her er det fx voldsomt befordrende, at vi fritages for tilbageblik med lykkelige familiestunder eller situationsforklarende forhistorier.

     

    Dyb frustrationseffektivitet

    Og der er også scener af dyb frustrationseffektivitet, når Paul forsøger at tæmme angsten på den knappe plads, med meget lidt ilt, lys og håb. Desværre er det bare ikke et niveau, som den primært spanskproducerede thriller formår at holde.

     

    Den direkte forbindelse ryger

    Afvigelser opstår relativt hurtigt fra den diminutive fortællestil, bl.a. bliver en uklædeligt anmasende underlægningsmusik mere og mere dominerende. Hermed ryger den direkte forbindelse til kamp/flugt-dramaet.

     

    Stærk solopræstation

    Ryan Reynolds leverer en fascinerende stærk solopræstation uden ret meget albuerum. Han har selv udtalt, at oplevelserne i kisten var ubehagelige, at han på det nærmeste fik traumer af dem.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2010, Spanien, Drama, Thriller, Mystik, 95 min.

    Dansk titel: Buried
    Instr: Rodrigo Cortés Prod: Adrián Guerra, Peter Safran Manus: Chris Sparling Foto: Eduard Grau Klip: Rodrigo Cortés Mus: Víctor Reyes