Colonia Dignidad: Eine deutsche Sekte in Chile (2021)

    En tidligere nazist starter en sekt i Chile, hvor alverdens uhyrligheder foregår gennem de næste mange årtier.


    "FRIKIRKEN" I UDMARKEN

    Tematisk beslægtede dokumentarserier:

    Colonia Dignidad: Eine deutsche Sekte in Chile (2021)

    Keep Sweet: Pray and Obey (2022)

     

    Da nazisten Paul Schäfer umiddelbart efter afslutningen på 2. verdenskrig begyndte at samle folk til hobe til sin chilensk baserede sekt, Colonia Dignidad, var der næppe nogen, der kunne have forudset, hvor ekstreme hensigter, han havde.

     

    En umættelig appetit på drengekød

    Det var ikke tro, kristendom eller medmenneskelighed, der drev Schäfer ind i rollen som sekterisk overhoved. Det var derimod en umættelig appetit på drengekød – og i det hengemte indlandsklima for foden af Andesbjergene havde Schäfer frit spil. Ingen sagde ham imod, hans ord og gerninger var jo i direkte forbindelse med Vorherre!

     

    Sprækker i panseret

    Efterhånden opstod der dog sprækker i organisationens effektive panser, og det stod snart klart, at det ikke kun var et pædofilt monster, der gemte sig bag pigtrådshegnene. Schäfer hjalp også de allermest magtfulde herrer i landet (herunder præsidenten himself) med at skaffe uønskede sjæle af vejen.

     

    Adlød blindt ordrer

    En meget fascinerende fortælling udfoldes således over seks vægtige episoder, hvor en undersøgende dokumentarisme blander sig med dramatiserende elementer. I primær fokus er interviews med implicerede i sekten, hvad enten de var en del af Schäfers ledelse eller disciple, der blindt adlød ordrer.

     

    En rød tråd i vanviddet

    Det lykkes det dokumentariske snit at holde en kadence, hvor det ikke flyder over med hverken politisk eller ideologisk ladede holdninger. I vid udstrækning er det overladt til tilskueren selv at finde den røde tråd i vanviddet, og det er klædeligt.

     

    Betændte begivenheder

    Som det er helt typisk for denne type (Netflix)-dokuserier, er der desværre alt for store mængder musik plastret ud over hele møllen af de betændte begivenheder. Til gengæld opnås næsten en identifikation med nogle af de interviewede, fordi vi lærer dem at kende gennem 312 minutter.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Tyskland, Dokumentar, Biografi, Krimi, Børn på film, Teenagere, Bjerge på film, 312 min.

    Dansk titel: Colonia Dignidad: A Sinister Sect
    Instr: Annette Baumeister, Wilfried Huismann Prod: Regina Bouchehri Manus: Annette Baumeister, Wilfried Huismann Foto: Arnaldo Rodríguez Klip: Jeannette-Maria Giza, Claudia Nagel Mus: Hans-Peter Ströer
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation