The Babadook (2014)

    Alenemor og søn gribes af tiltagende panik og vanvid, da en børnebog viser sig at have særdeles ondsindede kræfter.


    SAGESLØST BARN I VANVIDDETS KLØR

    Hårdt, ætsende og ubehageligt gys, skrevet og instrueret af Jennifer Kent, der fire år senere kom med den bestialske historiske thriller, The Nightingale (2018).

     

    Alternativ godnathistorie

    Det er en flot tegnet og lækkert rødt indbundet børnebog, der er skyld i alle ulykkerne i "The Babadook". Bogen med samme navn er pludselig havnet i alenemoren Amelias boghylde, da hun skal læse godnathistorie for sin lille søn.

     

    Ondsindede tegninger

    Men teksten og tegningerne er ondsindede, og knægten får mareridt. Og dét i en sådan grad, at moren går til lægen for at bede ham udskrive sovepiller til knægten – simpelthen for, at hun selv kan få en pause fra drengens ekstreme besættelse af bogens budskaber.

     

    "Grebet" af læsningen

    Det er dog næppe en særlig god løsning – af mange årsager. Og senere bliver moren selv da også "grebet" af bogen, i en betydning, der er alt andet end en læsehests fredsommelige sofahygge.

     

    Isnende ubehag

    Det er vanskeligt at undsige sig isnende ubehag ved alle de frygtelige prøvelser, den lille Samuel skal igennem. Hans kamp er ganske enkelt tudefærdigt mentalt krybende, særligt fordi hans mor også begynder at behandle ham rigtig dårligt.

     

    Rædselsvækkende overbevisende

    I en børnekraftpræstation nærmest uden sidestykke spiller, skriger og gyser Noah Wiseman sit inderste ud af alle porer. Det er rædselsvækkende overbevisende. Essie Davis gennemgår en markant forandring i rollen som moren: Fra vag, apatisk og evigt smilende til besat af ondskab.

     

    Dæmonisk uhygge

    Bemærk, hvordan en del af filmens helt centrale scener er fritaget for underlægningsmusik, hvilket gør den dæmoniske uhygge altomsluttende og uafrystelig. Mere tvivlsomt udvikler affæren sig desværre helt hen imod slutningen, hvor noget af det fortættede forsvinder i en sensationsafrunding ude af trit med den ellers helt igennem balancerede tone.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2014, Australien, Gyser, Mystik, Børn på film, 94 min.

    Dansk titel: The Babadook
    Instr: Jennifer Kent Prod: Kristina Ceyton, Kristian Moliere Manus: Jennifer Kent Foto: Radek Ladczuk Klip: Simon Njoo Mus: Jed Kurzel
    Priser
    • CPH - New Talent Grand PIX-nominering