American Gothic (1987)

    En gruppe kåde unge rejsende må nødlande deres vandfly ved en lille ø. På øen viser sig at bo en psykopatisk familie.


    FAMILIEN VANVID

    Hvis du tror, du har set "det hele" i gysergenre-regi og endnu ikke har lagt vejen forbi Dirty Mary Crazy Larry (1974)-instruktør John Houghs britisk/canadiske "American Gothic", så er der guf på vej i din retning. For selvom fortællestilen og spillet ind imellem er lige i overkanten manieret, så er historien og præmissen bare sprødere end frisk mærkevareknækbrød.

     

    Mildt sagt ingen helt almindelig familie

    En gruppe unge venner er på vej på oplevelser i et lille vandfly, da de får motorproblemer. Derfor må de lande ved en lille klippeø og går snart på opdagelse i terrænet. Det viser sig, at der ligger et enkelt hus, hvor der bor en – mildt sagt – ikke helt almindelig familie.

     

    Der stikker noget under...

    Gæstfriheden er egentlig ok, på trods af at de bøvede unge er trådt ind i det private hjem og begyndt at rode rundt og pjatte i dén tro, at der ikke "var nogen hjemme". Men der stikker noget under i og omkring det yderst primitive hus, og det erfarer vores gruppe af rejsende for alvor, da de præsenteres for det ældre ægtepars "børn", der på trods af at være godt oppe i 50'erne alle agerer, som var de præteenagere. Og så er der "barnebarnet" !! – Filmens helt store wauw-effekt... og ikke noget for nybagte mødre.

     

    Flere twists and turns

    Der er flere twists and turns gemt i det spidsfindige manus – det mest markante er gemt til sidst i filmen, med stof til eftertanke midt i al den glade vanvid. Det er aparte, outreret, men også pænt æggende.

     

    Fin indlevelse

    Med troværdigt valgt udkantslocation og fin indlevelse i det skæve rollegalleri er production value egentlig sikret, blot havde det været ønskværdigt med færre ekstreme overdrivelser i de små detaljer i skuespillet... og mindre underlægningsmusik, selvom Alan Parkers toner er pænt komponeret og ofte i den mere behageligt afdæmpede skala.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1987, Storbritannien, Gyser, Drama, Fly på film, 90 min.

    Dansk titel: American Gothic
    Instr: John Hough Prod: Christopher Harrop, John Quested Manus: Burt Wetanson, Michael Vines, John Hough Foto: Harvey Harrison Klip: John Victor Smith Mus: Alan Parker