The Treasure of the Sierra Madre (1948)

    To forhutlede amerikanere får hjælp til at lede efter guld i Sierra Madre-bjergene i Mexico. Måske bliver det starten på et nyt liv.


    GULD TIL PRÆRIENS DRENGE

    Tre år før mesterstykket The African Queen (1951) satte John Huston tilsvarende ambitiøst, men langt mindre helstøbt en roman af B. Travens om to amatør-guldgravere i scene. De to søger lykken i Sierre Madre-bjergene i Mexico, og måske får de held i sprøjten...

     

    Den eventyrlige fortælling

    Huston er nærbilledets og de medfølgende lyssætningers mester. Men også en instruktør, der mestrer (dybde)perspektiverne og den gode, ofte episke, eventyrlige fortælling. Og mange af disse kvaliteter følger da også "The Treasure of the Sierra Madre".

     

    Mærkeligt uforløst

    Men ikke som hele, og det afføder en lidt sej, tør og mærkeligt uforløst filmoplevelse, der ellers på papiret har det meste af det, som gode eventyr er drejet over. Gnisten og spændingen er ikke iboende, men søges fremelsket gennem det lidt teatralske skuespil og en nærmest konstant og tilmed handlings- og stemningsforklarende underlægningsmusik.

     

    Den nemme løsning

    Store dele af eventyret er studieoptaget og bagprojiceret – ikke kun et billede på samtidens muligheder/begrænsninger, men også den nemme og billige løsning. Så der er for langt mellem fascinationskraftens stemningsløft og de opslugende visuelle valg.

     

    Prissluger i 1949

    En af undtagelserne finder vi i de sekvenser tidligt i handlingen, hvor Humphrey Bogarts Dobbs tager tømrerarbejde i højderne. Filmen vandt i 1949 tre Oscars og tre Golden Globes. John Hustons far, Walter Huston, modtog statuetter for bedste mandlige birolle.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1948, USA, Drama, Eventyr, Western, Bjerge på film, 126 min.

    Dansk titel: Tre mand søger guld
    Instr: John Huston Prod: Henry Blanke Manus: John Huston Baseret på: roman af B. Traven Foto: Ted D. McCord Klip: Owen Marks Mus: Max Steiner
    Priser
    • AA - Bedste instruktør
    • AA - Bedste manuskript
    • AA - Bedste birolleskuespiller (W. Huston)
    • AAN - Bedste film
    • GG - Bedste instruktør
    • GG - Bedste film
    • GG - Bedste birolleskuespiller (W. Huston)