Blitz on Britain (1960)

    Med masser af hardware, guns og uniformeret determination mente nazisterne, at briterne – ligeså let som store dele af det øvrige Europa – kunne tvinges i knæ.


    BLITZ-KRIGEN UNDER HUDEN

    I en mådeholden, engageret og historisk dybt tryllebindende dokumentarisk stil fortælles her historien om nazisternes (i længden velkendt forfejlede) Blitz-Krieg mod Storbritannien. Med masser af hardware, guns og uniformeret determination mente nazisterne, at briterne – ligeså let som store dele af det øvrige Europa – kunne tvinges i knæ...

     

    Fængende fra første scene

    "Blitz on Britain" er fængende fra første scene. Med Alistair Cookes rolige og myndige fortællestemme som ankerpunkt guides vi sikkert og ukrukket gennem begivenhederne i en flydende, letløbende og meget oplysende fremdrift. Dokumentaren havde i øvrigt dansk biografpremiere i 1963 under titlen "Bomber over London", den danske version havde Henning Skaarup som fortæller.

     

    Akkurat, fin timing

    De dokumentariske optagelser til vands og i luften mister i Harry Booths akkurate og finurligt timede iscenesættelse aldrig deres fascinationskraft. Følelsen af at være til stede både på de dykkende Stuka-bombefly og mellem de voksende ruinmængder i London er i virkeligheden altomsluttende. Dokumentaren slog sig op på at være først ude med mange af optagelserne – på plakaten hed det bl.a.: "Never seen before – the full ferocious battle – as Hitler planned it!" 



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1960, Storbritannien, Dokumentar, Krig, Historie, Dokumentar: nazismen, Fly på film, 71 min.

    Dansk titel: Bomber over London
    Instr: Harry Booth Prod: Roy Simpson Manus: Patrick Brawn Klip: Harry Booth
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation