Heavenly Creatures (1994)

    To pigers meget nære venskab udvikler sig i en skræmmende retning.


    PIGESKRIG & PUBERTET

    Kate Winslet, en af senhalvfemsernes helt store skuespillerinder, fik sin spillefilmsdebut i Peter Jacksons dramatiske newzealandske "Heavenly Creatures". Debutpræstationen er desværre - tynget af en grim historie - både stiv og kunstig.

    To piger mødes
    Winslet spiller den højt begavede rigmandspige Juliet Hulme, der midt i 1950'erne møder den jævnaldrende fattige Pauline Parker (udmærket spillet af Melanie Lynskey).

    Homoerotik
    De går sammen på pigekostskole og fatter hurtigt sympati for hinanden. Måske mere sympati end familierne omkring dem kan tåle. Er der ikke lidt homoerotik at spore?

    Pubertetsoprør
    Pigerne vil gerne gøre oprør - de er jo i den svære pubertetsalder! Men hvor andre piger i samme alder bare er sure, gnavne og rædselsvækkende, udvikler disse to en helt særlig drømmeverden, hvor deres fortrængte destruktive lyster kan blomstre i fuld udstrækning.

    Destruktivitet & had
    Paulines stigende had til moderen og alle hendes opsange udvikler sig således til en seriøs plan om overlagt mord. Mystiske legetøjsmænd i fugtigt ler dukker af og til op i drømmeskæret og viser veninderne vejen frem mod total destruktivitet og had.

    Grumt tema
    "Heavenly Creatures" er en både grum og tankevækkende historie. Temaet er selvfølgelig grumt i sig selv, men det bliver aldrig faretruende, aldrig nærgående og ført og fremmest aldrig troværdigt.

    Uklart & uvedkommende
    Filmens store svaghed er det uklare og uvedkommende sammensurium af udefinerbare scener, som hele tiden maser sig på i en vedvarende strøm af larm, pigeskrig, blod, sved og tårer.



    Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1994, New Zealand, Tyskland, Krimi, Drama, Biografi, Homoseksuelt tema, Teenagere, 98 min.

    Dansk titel: Sorte engle
    Instr: Peter Jackson Prod: Jim Booth Manus: Peter Jackson, Frances Walsh Foto: Alun Bollinger Klip: Jamie Selkirk Mus: Peter Dasent
    Priser
    • AAN - Bedste originale manuskript