3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Usual Suspects, The
Mistænkt og dømt på forhånd? Hvem er morderen og hvem er banditten? Ingen ved det rigtig.
MYSTIK FOR DE KRÆSNE
Den debuterende instruktør, Bryan Singer, imponerede de fleste med denne spidsfindige og opmærksomhedskrævende film noir med mange uventede drejninger i historien.

Men spørgsmålet er, hvor nemt det egentlig er at følge med i den dygtigt skrevne historie og alle dens spændende afkroge af velovervejede overraskelsesmomenter?

Kræver fuld opmærksomhed
Filmen kræver mindst 100 % opmærksomhed fra tilskueren, og det er faktisk meget at kræve. Det kan være en anelse anstrengende at følge med, for det kræver meget at holde styr på personerne og udviklingerne i filmen, især i starten.

I filmens anslag ser vi Dean Keaton blive skudt, men vi ser ikke gerningsmanden. Herefter havner vi seks uger tilbage i tiden og præsenteres for fem vidt forskellige forbrydere, der skal stilles op til identifikation hos politiet.

Udvalgt af bagmand
Hvad de fem ikke selv ved, er, at de er blevet udvalgt til at begå et kup. Efterhånden erfarer de, at de ikke kan sige nej, for bagmanden har samlet tykke mapper med oplysninger om de forbrydelser, de hver især har begået.

Bagmanden har de ikke mødt. Han står for dem som en slags djævel med det spektakulære navn, Keyser Söze. De tvivler på, at han overhovedet findes, for han taler og virker kun gennem en spidssnudet advokat. Først i filmens slutning afsløres det hele.

"The Usual Suspects" er overbevisende teknisk sammenstykket med en udspekuleret sans for overraskelsesmoment i både fotografering og lydeffekter.

En svær film
Men er man ikke fuldt ud opmærksom, er det umuligt at få alle handlingsfacetter med, hvilket let kan betyde, at filmoplevelsen bliver mærkeligt usammenhængende. Dén skal man ikke se, en dag hvor man er træt eller har tusind andre ting i hovedet.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Usual Suspects, The

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1995, USA, Krimi, 101 min
Dansk titel: Usual Suspects, The
Instr: Bryan Singer Prod: Bryan Singer, Michael McDonnell  Manus: Christopher McQuarrie  Foto: Newton Thomas Sigel  Klip: John Ditman  Mus: John Ditman  
Medvirkende:
Stephen Baldwin (McManus)
Gabriel Byrne (Keaton)
Benicio Del Toro (Fenster)
Kevin Pollak (Hockney)
Kevin Spacey (Verbal)
Chazz Palminteri (Dave Kujan)
Pete Postlethwaite (Kobayashi)
Priser:
AA, Bedste Originale Manuskript
AA, Bedste Birolle Skuespiller (Spacey)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.