3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bat*21
Ladt alene midt i Vietnam-krigens jungel skal en forulykket militærmand forsøge at komme helskindet i sikkerhed.
NERVEKRIG I GOLFBANE-REGI
BAT*21 er en intens og velspillet krigs-spændingsfilm, dramatisk i samtlige 100 minutter, og trods jævn forudsigelighed alligevel både medrivende og overraskende.

Helt alene i junglen
Gene Hackman spiller den ældre militærmand Iceal Hambleton, kaldet Bat*21, der under et flystyrt havner midt i Vietnam-krigen, helt alene, og nu skal klare sig i junglen om natten og bruge sin militære erfaring for at undgå at blive dræbt af fjenden.

Redningen fra luften
Over ham kredser jævnligt Bartholomew Clark, kaldet 'Bird-dog', i en lille flyver, og han forsøger at guide Hambleton over radioen. Hambleton er en erfaren golfspiller, og det bliver hans strategi at bevæge sig i 'huller', svarende til en hjemlig golfbane, som han kender som sin egen bukselomme.

Svært at bryde koden
Dermed er det umuligt for Vietcong at bryde koden, og Bat*21 skulle kunne komme sikkert om bord i en helikopter. Men det hele trækker gevaldigt ud, og redningsaktionen udsættes flere gange.

Hambleton har aldrig før oplevet en krig så tæt på, og det kommer til at præge situationen, da han møder en civil vietnameser midt i junglen.

Venner på radio
Radiokontakten imellem Bat*21 og Bird-dog er filmens kerne - som så ofte set før bliver to, der aldrig har set hinanden, gode venner fordi de hjælpes ad i en kaotisk situation. Men heldigvis er deres første fysiske møde oprigtigt fremstillet, og dét varmer!

Vægt på det fysiske
Instruktør Peter Markle lægger vægt på det fysiske ved krigen og springer let og elegant over de helt store psykiske overvejelser, hvilket synes velovervejet i sammenhængen. Resultatet er i hvert fald særdeles medrivende, meget 'fysisk', nærværende og solidt.

Pragtpræstationer
Både Gene Hackman og Danny Glover leverer pragtpræstationer, og man har let ved at identificere sig med den 'strandede' mand i junglen. Ikke mindst fordi han af Hackman karakteriseres yderst humant.

God teknisk timing
BAT*21 byder på god teknisk timing og tilrettelæggelse med gode visuelle effekter og flot fotografering samt en tilpas varieret musik af Christopher Young.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Bat*21

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1988, USA, Krig, 100 min
Dansk titel: Fanget bag fjendens linjer
Instr: Peter Markle Prod: David Fisher, Gary A. Neill, Michael Balson  Manus: William C. Anderson, George Gordon  Foto: Mark Irwin  Klip: Stephen E. Rivkin  Mus: Christopher Young  
Medvirkende:
Gene Hackman (Lt. Col. Iceal Hambleton)
Danny Glover (Capt. Bartholomew Clark)
Jerry Reed (Colonel George Walker)
David Marshall Grant (Ross Carver)
Alan King (Helicopter Gunner)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.