4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Drømmen om Danmark
18-årige afghanske Wasiullah må forlade Danmark, da hans asylansøgning bliver afvist. Han flygter illegalt til Italien.
UNG MAND PÅ FLUGT
18-årige afghanske Wasiullah må forlade Danmark, da hans asylansøgning bliver afvist. Han flygter illegalt til Italien, hvor han venter 14 måneder, før han får svar fra myndighederne.

Stress & håbløshed
Undervejs er Wasiullah så stresset, at han bliver konfus og mister hukommelsen. Da det hele ser allersortest ud, er der måske alligevel håb forude.

Flygtningestrømme
Instruktør og fotograf Michael Graversen kunne ikke have forudset den tilstrømning af flygtninge, Danmark har oplevet i 2015, da han startede indspilningerne med Wasiullah i for 3-4 år siden.

Ung mand på flugt
Mere højaktuelt end nogensinde fortæller Graversen den smertefuldt ærlige historie om en ung mand på flugt fra et Danmark, der ikke vil have ham.

Knugende intens
At Wassiullah blot er en blandt mange ensomme børn og unge, der ankommer som flygtning til Danmark gør ikke filmen mindre knugende intens.

Uden filter
Graversen vil i dybden med sit materiale og er allerede et langt stykke ved at filme Wasiullah så tæt på og uden filter, at filmprocessen tydeligvis former et bånd eller venskab.

Total uvished
Der er hul igennem i formidlingen. Angsten, fortvivlelsen, afmagten og det truende vanvid står malet i den unge mands ansigt, mens han kastes rundt mellem landegrænser og skranker i total uvished.

Hudløst klamsvedt
Indfangelsen af de helt store følelser lykkes så flot, fordi Graversen vil ærligheden og autenticiteten snarere end perfektionere og polere et i sig selv hudløst klamsvedt tema.

Langt fra trygge rammer
Skæbnen Wasiullah er således filmens bærende krop - det ufiltrerede og uindpakkede møde med afvisning og identitetskrise meget langt fra trygge rammer.

Drømmende perspektiver
Små drømmende perspektiver opnås ved at lade kameraet glide ud over smukke landskaber. En ringe trøst for Wassiullah, der i lange perioder er uden tag over hovedet i Italien.

Iskolde præmisser
Filmen bekræfter som oftest sin egen ærlighed ved at udelade musik: den toner kun frem i velafmålte blokke. En stærk og nærværende dokumentarfilm på den moderne flygtningesituations iskolde præmisser.
Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Drømmen om Danmark

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Drømmen om Danmark
Instr: Michael Graversen Prod: Lise Saxtrup, Emilie Lebech Kaae  Manus: Morten Pape  Foto: Michael Graversen  Klip: Sofie Steenberger, Rebekka Jørgensen  Mus: Uno Helmersson, Katharina Nuttall  
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.